Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä

Kaikki Indonesiaan tulevat avustustarvikkeet kulkevat nyt Indonesian Punaisen Ristin kautta. ”Meillä on kovat paineet saada tilanne haltuun ja tavara lähtemään eteenpäin”, sanoo Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota johtava suomalainen Andreas von Weissenberg.

Maanjäristyksen jälkiä rannalla Indonesiassa

Maanjäristyksen ja tsunamin jälkiä Indonesiassa Donggalassa. Kuva: Benjamin Suomela / Punainen Risti.

Indonesia on pyytänyt ulkomaisten avustusjärjestöjen työntekijöitä lähtemään maasta ja jättämään perjantaina 28.9. Sulawesin saarella sattuneen maanjäristyksen ja tsunamin pelastustyöt paikallisille. Poikkeuksen tekevät suuret kansainväliset järjestöt, joilla on paikallinen osasto Indonesiassa, kuten Pelastakaa lapset, World Vision ja Punainen Risti.

Pahoin tuhoutuneessa Palun kaupungissa Punaisen Ristin kansainvälistä operaatiota johtavan suomalaisen Andreas von Weissenbergin mukaan toimintakielto vaikuttaa myös sen toimintaan Indonesiassa. Kaikki avustustarvikkeet tulevat nyt Indonesian Punaiselle Ristille, ja paikan päällä olevan suomalaisen logistiikkayksikön tehtävänä on ottaa ne vastaan.

”Monissa operaatioissa saattaa olla mukana satoja järjestöjä, täällä niitä on huomattavasti vähemmän. Meillä on nyt kovat paineet saada tilanne haltuun ja tavara lähtemään eteenpäin”, Weissenberg kertoi puhelimitse Palusta keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa.

Logistiikkayksikössä työskentelee neljä suomalaista.

Avustustöitä Indonesiassa hankaloittaa se, että iso osa tuhoista sijoittuu vaikeakulkuisille alueille maaseudulla ja vuoristossa. Apua on toimitettu perille muun muassa kahdella Punaisen Ristin helikopterilla. 

”Täällä on ollut tuhansia maanvyöryjä, tiet ja polut ovat kiinni. Saimme juuri uutta tietoa pienestä 200–300 ihmisen yhteisöstä, jota ei ole kenenkään kartalla. On aika merkittävää, että vielä puolitoista viikkoa katastrofin jälkeen löydetään uusia avun tarpeessa olevia alueita”, Weissenberg sanoo.

”Maaseudulla ihmisillä on täällä hyvä katastrofikestävyys, he ovat tottuneita siihen, ettei apua ole aina saatavilla. Siitä huolimatta esimerkiksi terveyspalveluita pitäisi saada toimitettua loukkaantuneille.”

Haasteita avustustöihin tuo myös ihmisten liikkuvuus. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on lähtenyt Palun kaupungista, koska siellä ei aluksi ollut vettä eikä ruokaa. 

”Kukaan ei tiedä missä he ovat, milloin he palaavat ja miten paljon heitä on tulossa”, Weissenberg sanoo.

Punainen Risti arvioi Indonesian tarvitsevan apua ainakin puolitoista vuotta. Tuhoutuneita taloja on 10 000–20 000, ja 50 000–100 000 ihmistä on vailla kotia. Viimeisimpien tietojen mukaan kuolleita on yli 2000, loukkaantuneita lähes 11 000 ja kateissa arviolta 5000 ihmistä.

”Täällä on satoja paikallisia vapaaehtoisia, jotka loppupeleissä tulevat kantamaan vastuun operaatiosta hätäapuvaiheen jälkeen. Meillä on tärkeä rooli siihen asti, että ihmiset saavat kodit”, Weissenberg sanoo.

Sulawesin järistys oli voimakkuudeltaan 7,5 magnitudia. Sen jälkeen saarella on ollut useita jälkijäristyksiä. Viime yönä Indonesiaa ravisteli uusi 6,0 magnitudin maanjäristys Jaavan ja Balin saarten rannikoilla.

OIKAISU 12.10.2018: Andreas von Weissenberg ei johda Punaisen Ristin logistiikkayksikköä vaan koko kansainvälistä operaatiota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia