Amnesty: Suomen otettava ihmisoikeusasiat esille Turkin pääministerin vierailulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Suomen otettava ihmisoikeusasiat esille Turkin pääministerin vierailulla

Suomi on osaltaan vastuussa häpeällisestä pakolaissopimuksesta, järjestö kritisoi.

Suomalaisten poliitikkojen on otettava esiin pakolaisten palautukset Turkista konfliktialueille sekä Turkin ihmisoikeustilanne, kun maan pääministeri ja ulkoministeri vierailevat Suomessa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun ja ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun on määrä tavata Suomessa huomenna muun muassa pääministeri Juha Sipillä (kesk) sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Turkki ja EU solmivat maaliskuun lopulla sopimuksen, jonka mukaan käytännössä lähes kaikki Kreikkaan tulleet siirtolaiset ja turvapaikanhakijat palautetaan jatkossa Turkkiin, ja vastineeksi EU-maat ottavat vastaan syyrialaispakolaisia Turkista. Palautukset alkoivat eilen.

Järjestöt ovat arvostelleet sopimusta laittomaksi. Myös Amnestyn mukaan sopimus on hyvin kyseenalainen, sillä Turkki ei ole millään mittapuulla turvallinen maa pakolaisille. Järjestön mukaan Turkki on palauttanut pakolaisia myös Syyriaan, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista.

"Suomen valtiojohto on myös osaltaan vastuussa tästä häpeällisestä, pakolaisten oikeuksia polkevasta sopimuksesta, joten heidän on pyrittävä korjaamaan edes sen räikeimmät ongelmat. Suomalaispoliitikkojen on vähintään painostettava Turkkia kunnioittamaan pakolaisten ihmisoikeuksia", Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo.

Amnesty on huolissaan myös Turkin ihmisoikeustilanteesta, joka on sen mukaan heikentynyt viime kesästä. Sananvapautta rajataan entistä kovemmin, oikeuslaitoksen riippumattomuus on huteralla pohjalla ja myös Turkin toimet kurdeja vastaan ovat kohtuuttomia.

"EU ja sen mukana Suomi yrittävät ulkoistaa erittäin kyseenalaisella tavalla pakolaistilanteen Turkille. Tämä ei saa johtaa siihen, että ummistamme silmämme Turkin kasvavilta ihmisoikeusongelmilta", Aarnio sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia