Syyriasta löytyi kidutusleirejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyriasta löytyi kidutusleirejä

Human Rights Watchin haastattelemat pidätetyt kertovat 27 keskuksesta, joissa pidätettyjä on pahoinpidelty ja kidutettu.

Syyrian tiedustelupalvelu on systemaattisesti kiduttanut pidätettyjä eri puolilla maata, Human Rights Watchin tuore multimediaraportti kertoo.

Pidätettyinä olleet ovat vahvistaneet raportissa julkaistujen 27 pidätysleirin sijainnin, niiden johtajien ja vastuuvirastojen nimet sekä käytetyt kidutusmenetelmät. Pidätetyt ovat kohdanneet muun muassa seksuaalista väkivaltaa, hakkaamista ja hapolla polttamista.

Raporttia varten tehtiin yli 200 haastattelua maaliskuusta 2011 lähtien, jolloin ensimmäiset Syyrian hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat. Todellisuudessa tiedustelupalveluiden pidätysleirejä arvellaan olevan paljon enemmän.

"Julkistamalla pidätysleirien sijainnit, käytetyt kidutusmenetelmät ja johtajat kerromme kyseisille henkilöille, että he joutuvat vastaamaan kauhistuttavista teoistaan", Human Rights Watchin hätätilatutkija Ole Solvang toteaa.

Suurin osa haastatelluista oli nuoria miehiä, mutta kidutettujen joukossa on myös lapsia, naisia ja vanhuksia.

Järjestöt YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillayn ohella ovat toistuvasti vedonneet YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta Syyrian ihmisoikeusloukkaukset otettaisiin kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi.

Venäjä ja Kiina ovat toistaiseksi estäneet turvallisuusneuvoston yritykset Syyrian tuomitsemiseksi.

YK arvioi yli 10 000 ihmisen kuolleen ja kymmenien tuhansien paenneen väkivaltaisuuksia sen jälkeen, kun kansannousu presidentti Bashar al-Assadia vastaan alkoi. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia