Intian kastimellakat jatkuvat kiivaina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian kastimellakat jatkuvat kiivaina

Pohjois- Intian ylempikastisten opiskelijoiden mellakat jatkuvat edelleen kiivaina huolimatta hallituksen ja pääministeri V.P. Singhin tunteellisista vetoomuksista rauhan palauttamiseksi.

KU- New Delhi / Juha Rekola

Viikon sisällä on yli 40 nuorta yrittänyt polttoitsemurhaa protestiksi Singhin ilmoittamalle alemmille kasteille tarkoitetulle työpaikkavarausjärjestelmälle. Muutama heistä on kuollut vammoihinsa, suurin osa makaa sairaaloissa kriittisessä tilassa.

Poliisin ja opiskelijoiden välisissä yhteenotoissa on viime päivinä kuollut kymmeniä mielenosoittajia. Opiskelijat ovat polttaneet busseja ja muita kulkuneuvoja ja pysäyttäneet junia Pohjois- Intian hindualueilla ja Delhissä.

Pahimmat mellakat ovat tapahtuneet pääkaupunki Delhissä ja sen lähistöllä Haryanassa, Uttar Pradeshissa, Himalajalla ja Punjabissa. Maan eteläosissa, joissa alempikastisten osuus väestöstä on suurempi, ei mellakointia ole juuri esiintynyt.

Delhissä koulut ja yliopistot ovat suljettuina ja liikenne ajoittain lähes kokonaan pysähdyksissä opiskelijoiden tiesulkujen vuoksi. Torstain yhteenotoissa Delhissä kuoli ainakin yksi opiskelija ja kolme haavoittui poliisin luodeista. Yksi nuori yritti jälleen polttoitsemurhaa.

Pääministeri V.P. Singh ilmoitti keskiviikkoisessa puheessaan hallituksen olevan halukas neuvotteluihin opiskelijoiden kanssa. "Tämä hallitus yrittää toteuttaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta eikä halua viedä keneltäkään mahdollisuuksia työpaikkaan", hän sanoi.

Singh vetosi opiskelijoihin itsemurhayritysten lopettamiseksi. "mikään ei ole 20 vuoden poliittisella urallani tuottanut niin paljon tuskaa kuin näiden nuorten yritykset päättää elämänsä."

Pääministeri vastasi kiihtyneisiin vaatimuksiin omasta erostaan vakuuttamalla, ettei hänellä ole "aikomusta paeta vastuuta, joka minulle on annettu".

Huhut pääministerin pikaisesta vaihdosta hallitusta johtavan Janata Dal- puolueen sisällä jatkuvat edelleen kiivaina.

Protestiliike on hyvää vauhtia muuttumassa opiskelijoiden liikehdinnästä poliittiseksi kansanliikkeeksi, jota V.P. Singhin vastustajat käyttävät hyväkseen niin Kongressipuolueessa kuin hallituksen ja Janata Dalin sisälläkin.

Haryanan ja Rajahstanin osavaltioissa entinen erotettu varapääministeri Devi Lal rahoittaa liikettä ainoana päämääränään Singhin syrjäyttäminen. Devin tukijoukot ovat maanteillä sytyttäneet jo yksityisautojakin tuleen.

Kaikki tärkeimmät junat Delhistä on peruutettu, koska rautatiet kulkevat näiden osavaltioiden tai levottoman läntisen uttar Pradeshin läpi. Monet turistit Pohjois- Intiasta ovat lähteneet joko rauhalliseen etelään tai esimerkiksi Katmanduun tai keskeyttäneet matkansa ja palanneet kotiin.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia