Naiset pelastavat slumminuoria Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset pelastavat slumminuoria Brasiliassa

Ammuskelu ja väkivalta ovat arkipäivää
Brasilian Rio de Janeiron hökkelislummeissa eli faveloissa. Valtio on
alkanut uskoa, että naiset ovat paras ase väkivaltaa vastaan.

Ammuskelu ja väkivalta ovat arkipäivää Brasilian Rio de Janeiron hökkelislummeissa eli faveloissa. Valtio on alkanut uskoa, että naiset ovat paras ase väkivaltaa vastaan.

Oikeusministeriön aloitteesta syntyneeseen Rauhan naiset -liikkeeseen on värvätty jo 11 000 jäsentä, jotka etsivät väkivallattomia ratkaisuja asuinalueidensa ongelmiin. Yksi heistä on yksinhuoltaja Alessandra da Cunha, joka asuu favelassa, kuten nejäsosa Rion kuudesta miljoonasta asukkaasta.

Faveloiden väkivalta kytkeytyy useimmiten huumekauppaan. Raskaasti aseistetut jengit taistelevat bisneksen hallinnasta keskenään ja poliisin kanssa.

"Ammuskelu on jatkuvaa. Tässä huumekauppiaiden ja poliisien sodassa kärsijöiksi joudumme me asukkaat", sanoo taksikeskuksessa työskentelevä da Cunha.

Hän kertoo kuusivuotiaan poikansa alkavan täristä aina kun ammuskelu alkaa. Äitiä pelottaa, miten varttuminen väkivaltaisessa ympäristössä vaikuttaa lapsiin.

"Kun väkivalta täyttää nuorten päät kasvuvuosina, se muuttuu heissä aggressioksi", da Cunha uskoo.


Naiset tukipylväinä


Rauhan naiset -liike perustettiin Rion väkivaltaisimmilla alueilla. Naiset valittiin, "koska heillä on keskeinen ja tärkeä asema yhteisöjen elämässä", Sergio Andrea Rion sosiaalivirastosta selittää.

Hän näkee naiset kodin tukipylväinä, yhteisöjen olojen kohentajina sekä lasten ja vanhusten kaitsijoina.

Rauhan naisiin kuuluvien tehtävänä on löytää riskiryhmän nuoret ja ohjata heidät ammatti-ihmisten vetämän toiminnan piiriin.

Rauhan naisten valmennukseen kuuluvat lain ja ihmisoikeuksien perusteet sekä välitystaidot. He omistavat toiminnalle kahdeksan tuntia viikossa ja saavat korvausta 57 euroa kuukaudessa.

Tavoitteena on luoda faveloihin uudenlainen "rauhan kulttuuri" vähentämällä turvattomuutta asukkaiden eikä poliisien avulla, naisia kouluttava Rita Lima sanoo.

"Väkivaltaiseen paikkaan saadaan rauha vain sen omien asukkaiden toiminnalla", hän vakuuttaa.

"Naiset tuntevat kaikki, koska he vaihtoivat vaippoja niille, jotka ovat nyt nuoria. He myös ottavat vastaan naapurin, kun tämä tulee ovelle huolineen", da Cunha täsmentää.


Perheväkivaltaa vastaan


Rauhan naisiin kuuluu myös Daniela Rocha, muurari, joka monien favelan tyttöjen tavoin pelaa vapaa-aikanaan jalkapalloa.

"Unelmoin siitä, ettei kukaan näistä nuorista sorru huumeisiin tai näpistelyyn", hän sanoo.

Rauhan naiset puuttuvat myös perheväkivaltaan.

"Kun joku nainen tulee kertomaan, että aviomies hakkaa häntä, kerromme hänelle perheväkivallan kieltävästä laista", rauhan naisiin kuuluva isoäiti ja eläkeläinen Maria da Souza sanoo.

Da Cunha muistuttaa, että naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä kaikkialla, mutta "favelan naiset joutuvat lisäksi kärsimään slummiasukkaisiin suunnatuista ennakkoluuloista."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia