Turvallinen Afganistan antaa vielä odottaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvallinen Afganistan antaa vielä odottaa

Tämän päivän Afganistanissa ei ole kenelläkään helppoa. Tavallisen ihmisen elämä on turvatonta; aseelliset, ihmishenkiä vaativat yhteenotot ovat yleisiä ja kaikenlainen terrori rehottaa. Laittomat vangitsemiset, kidutus, raiskaukset ja naiskauppa ovat arkipäivää. Maan huonosta ihmisoikeustilanteesta kävi Helsingissä kertomassa Afganistanin ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Sima Samar.

Afganistanin väkivalta on Sima Samaran mukaan seurausta siitä, ettei hallinto ole onnistunut pitämään lupauksia turvallisuuden parantamisesta, säädettyjä lakeja ei ole pantu täytäntöön eikä ihmisoikeuksien rikkomiseen kiinnitetä huomiota. Lisäksi varoja käytetään sotimiseen paikallisia sotapäälliköitä vastaan eri osissa maata.

"Afganistan on kärsinyt sotimisesta 23 vuoden ajan. Jatkuvan konfliktitilanteen aikana ensisijaisesti ovat kärsineet naiset ja lapset. Kaikki sotivat osapuolet ovat jättäneet huomioimatta ihmisoikeudet ja naisten oikeudet. Maassamme on nyt alkanut kehitys kohti demokratiaa, vakaita oloja ja ihmisoikeuksien kunnoittamista. Mutta väkivalta jatkuu edelleen, huolimatta demokraattisesti toteutetuista presidentin- ja parlamenttivaaleista."

Ongelmia on paljon

Viime vuoden aikana Afganistanin ihmisoikeuskomissiolle tehtiin yli 3000 valitusta ihmsoikeusrikkomuksesta. Yleisiä ovat muun muassa laittomat vangitsemiset, kidutus, raiskaukset, pakkoavioliitot, naiskauppa sekä omaisuuteen kohdistuvat rikokset. Omistusolot ovat sodan vuoksi sekavat ja omistusoikeutta osoittavia dokumentteja on tuhoutunut.

Syvä köyhyys onkin yksi perusongelmista. Afganistanin Vuosituhattavoite -raportin mukaan vuonna 2005 keskimääräiset tulot henkeä kohden olivat alle 200 dollaria. Köyhyydestä kärsivät eniten naiset ja lapset.

Sotimisen jalkoihin jäivät tietysti myös koululaitos ja terveydenhuolto. Huonon turvallisuustilanteen vuoksi lapsia ja erityisesti tyttöjä on vaarallista lähettää kouluun, eikä kouluja ole joka kylässä – viime vuonna yli 300 koulua poltettiin ja opettajia tapettiin tai pahoinpideltiin. Tytöistä 37 prosenttia, ja joillakin alueilla jopa vain 3 prosenttia on koulussa. Lisäksi terveydenhuollon ongelmat koskevat erityisesti naisia; Afganistanissa naisia kuolee raskauteen ja synnytyksiin enenmmän kuin missään muualla maailmassa.

Turvallisuus tuo tasa-arvoa

Afganistanissa tulisi päästä viimein sodan kulttuurista rauhan kulttuuriin ja vakaisiin, turvallisiin oloihin. Yhteiskunnan kehittyminen edellyttää Sima Samarin mukaan naisille tasa-arvoisia oikeuksia, myös taloudellisesti. Kriittiset viisi naisten oikeutta ovat oikeus riittävään elintasoon, puhtaaseen veteen, koulutukseen, terveydenhuoltoon sekä oikeudenmukaiseen lainkäyttöön. Samara näkee, että työtä on paljon, sillä eivät naisten oikeudet eivätkä ihmisoikeudet toteudu, ellei maata saada riittävän turvalliseksi ja säädettyjä lakeja täytäntöön.

"Minulta toisinaan kysytään, miksi aina puhun naisten oikeuksista enkä ihmisoikeuksista. Vastaan silloin, että kun naisten oikeudet ovat kunnossa, myös muita ihmisoikeuksia kunnoitetaan."

Lue lisää Afganistanista :

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia