Kirsi Junttila | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kirsi Junttila

Vesi- ja saniteettihuollon taloudelliset hyödyt

Vesi- ja saniteettihuollon taloudelliset hyödyt

Kehitysmaiden vesi ja saniteettihuollon kuntoon saattaminen maksaa, mutta kyse on kannattavasta investoinnista. Jos ilman puhdasta juomavettä ja kelvollista perussaniteettia vailla olevien ihmisten määrä halutaan puolittaa vuoteen 2015 mennessä, se edellyttää 11,3 miljardin dollarin investointeja vuodessa. Säästöjä kertyy kuitenkin moninkertainen määrä, 84 miljardia dollaria.

26.10.2006

Saniteettihuolto

Saniteettihuolto

Lähes puolet maapallon väestöstä elää vailla käymälää tai viemäröintiä. Maastossa lojuvat jätökset yhdessä huonon hygienian kanssa ovat suuri terveysriski. Ulosteiden likaaman veden ja maan välityksellä leviävät monet ripulia aihettavat bakteerit, erilaiset suolistomadot ja loiset. Käymälöiden puute voi myös estää tyttöjen koulunkäynnin.

26.10.2006

Vesi ja tasa-arvo

Vesi ja tasa-arvo

Naiset vastaavat yleisesti vesihuollosta kehitysmaissa. Usein vettä joudutaan hakemaan pitkien matkojen takaa ja perheen tarvitseman veden keräämiseen saattaa kulua kuusi tuntia. Mikäli vesi- ja saniteettihuoltoa saadaan kehitysmaissa parannettua YK:n vuosituhattavoitteen mukaan, tuottaa se jo pelkästään ajansäästönä 20 miljardia työpäivää lisää joka vuosi.

26.10.2006

Vesi ja terveys

Vesi ja terveys

Elääkseen ihminen tarvitsee päivässä yhdestä neljään litraan vetta, puolet juomavettä ja toinen puoli ruoan mukana. Lisäksi vettä tarvitaan peseytymiseen. YK:n suositusten mukaan jokaisella tulisi olla 15-20 litraa puhdasta vettä päivää kohti. Monissa kehitysmaissa tästä tavoitteesta jäädään jälkeen ja vastaavasti Suomessa vettä kulutetaan keskimäärin 200 litraa henkeä kohti vuorokaudessa.

26.10.2006

Vesihuollon haasteet

Vesihuollon haasteet

Suurin osa maapallosta on veden peitossa, mutta kaikesta vedestä vain 2,5 prosenttia on makeaa vettä - ja tästäkin suurin osa on jäätikköjä. Noin 40 prosenttia maailman väestöstä elää alueilla, joilla kärsitään vesipulasta. Kiinassa, Intiassa ja osissa Yhdysvaltoja vettä käytetään enemmän kuin se ehtii uusiutua. Pohjavesien pinta on monin paikoin laskenut huolestuttavan alas liiallisen keinokastelun tai teollisuuden suuren vedenkäytön vuoksi.

26.10.2006

Puhdas vesi - harvojen ilo

Puhdas vesi - harvojen ilo

Lähes joka kuudes maapallon asukkaista joutuu päivittäin käyttämään likaista vettä peseytymiseen ja juomiseen. Vielä suurempi osa ihmisistä elää ilman saniteettihuoltoa. Likainen vesi, käymälöiden ja viemäröinnin puute sekä huono hygienia aiheuttavat 80 prosenttia kehitysmaiden sairauksista.

26.10.2006

Köyhyyden vähentäminen

Köyhyyden vähentäminen

YK:n vuosituhattavoitteissa on sitouduttu köyhyyden puolittamiseen vuoteen 2015 mennessä. Tähän tavoitteeseen pyritään muun muassa kansallisilla köyhyyden vähentämisohjelmilla, budjettituella ja johdonmukaistamalla kehityspolitiikkaa. Monien YK-järjestöjen keskeinen tehtävä on köyhyyden vähentäminen.

23.10.2006

Köyhyyden mittaaminen

Köyhyyden mittaaminen

Koska köyhyys on laajempi onggelma kuin rahan puute, sen mittaaminen ei onnistu vain taloudellisilla mittareilla. Yleisesti käytetty talousmittari bruttokansantuote (BKT) kuvaa köyhyyttä vain osittain. Köyhyyden mittaamiseen tarvitaan mittareita, jotka ottavat huomioon myös hyvinvoinnin ja inhimillisen kehityksen ulottuvuudet.

23.10.2006

Köyhyyden syitä

Köyhyyden syitä

Köyhyydelle on monia syitä, joista osa periytyy kehitysmaiden siirtomaakaudelta. Niiden lisäksi muun muassa maailmankaupan epäoikeudenmukaisuudet, velkaongelma, huono hallinto, sodat ja luonnonkatastrofit ovat köyhyyden aiheuttajia.

23.10.2006
Tilaa aihepiirin Kirsi Junttila RSS-syöte