Pojat ja miehet mukaan tasa-arvotalkoisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pojat ja miehet mukaan tasa-arvotalkoisiin

Planin uudessa raportissa tahdotaan tuoda pojat ja miehet mukaan taisteluun tasa-arvon puolesta, koska se hyödyttää kaikkia.

Pojat ja miehet ovat avainasemassa sukupuolten tasa-arvon edistämisessä, todettiin Plan Internationalin viidennen Koska olen tyttö -raportin julkaisutilaisuudessa. Raporttia varten haastateltiin 4000 nuorta ympäri maailman.

Tyttöjen asemaa ja nuorten asenteita koskevat tilastot ovat kovia. Noin kaksi kolmesta Intian ja Ruandan nuoresta uskoo, että naisen on siedettävä väkivaltaa pitääkseen perheensä koossa. Jopa 150 miljoonaa alaikäistä tyttöä on joutunut pakotetuksi seksiin tai kokenut muuta seksuaalista väkivaltaa.

Poikia koulutetaan ja arvostetaan maailmanlaajuisesti edelleen tyttöjä enemmän. Esimerkiksi Intiassa on raportoitu itsenäistymisen jälkeisen ajan alhaisin poika-tyttö -suhde, noin 914 alle kuusivuotiasta tyttöä tuhatta poikaa kohti, huomautti vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. Eli tyttölapsia "jää syntymättä" enemmän kuin koskaan.

Nuorten naisten asemassa on paljon korjattavaa, mutta syrjinnänvastaista työtä ei pidä tehdä vain syrjinnän kohteiden kanssa, painotti Biaudet. "Ei riitä, että naiset tuntevat oikeutensa, miesten pitää tunnustaa ne myös", hän totesi. Lisäksi noin puolet maailman väestöstä on miehiä, ja valtaapitävistä vielä useampi. "Miten me saisimme aikaan muutoksen, jos emme ottaisi miehiä mukaan?"

Tasa-arvo hyväksi pojillekin

Tilaisuudessa painotettiin, että asenteet vaikuttavat vaikeasti myös poikiin. "Yhteiskunta kohtelee kovakouraisesti, niin kuin meillä ei olisi tunteita", sanoo eräs jamaikalainen poika raportissa.

Maskuliinisuuden odotukset edistävät esimerkiksi väkivaltaa, poikien itsetuhoisempaa käyttäytymistä, todennäköisyyttä kuolla väkivaltaisesti ja huonompaa menestystä koulussa. Näiden odotusten ja roolien muuttaminen vaikuttaa naisten ja tyttöjen kohteluun, mutta samalla myös poikien ja miesten hyvinvointiin.

Esimerkiksi toisen asteen koulutuksessa olevat miehet osoittavat paljon enemmän tukea sukupuolten tasa-arvolle. Isien suhtautuminen lapsiin ja puolisoonsa antaa tärkeitä roolimalleja, ja isien osallistuminen perhe-elämään vaikuttaa sekä lasten että isän psyykkiseen hyvinvointiin.

"Jos tahdot muuttaa systeemin, sinun pitää tehdä töitä kaikkien kanssa, jotka ottavat siihen osaa", tiivisti terveyteen ja kehitykseen keskittyvän konsulttiyhtiön GreeneWorksin johtaja Margaret Greene.

Vaikka miehiin ja poikiin keskittyminen nähdään yhä tärkeämpänä, miehet ovat yhä hyvin näkymättömiä sukupuolta koskevissa politiikoissa ja ohjelmissa, sanoi Greene. Jos he niissä näkyvät, heidät nähdään pääasiallisesti ongelmana. "Poikien ja miesten tulee olla osa ratkaisua, ei vain osa ongelmaa", korosti myös Biaudet.

Osallistujat painottivat etenkin varhaisen koulutuksen tärkeyttä: alkumetreillä asenteisiin on helpoin vaikuttaa. Samalla pitää myös panostaa perheisiin ja koko rakenteen muutokseen, jotta kasvuympäristö tukisi tasa-arvoisempaa ajatusmaailmaa.

Kuten Planin tutkimukseen osallistuvan viisivuotiaan Charnelin isä Sulgence Beninistä raportissa sanoo: "Maailma muuttuu, ja pian kaikki ymmärtävät, että meidän ei pitäisi kohdella heitä [tyttöjä] eri tavalla [kuin poikia]."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia