Näkökulma: Nicaraguassa valtio päättää kuntien puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Nicaraguassa valtio päättää kuntien puolesta

Nicaraguan sunnuntaisten kunnallisvaalien ehdokaslistoista päätettiin keskustasolla Managuassa, kirjoittaa Jukka Pakkala. 

Juttu on julkaistu alun perin Solidaarisuuden blogissa. Lue lisää täältä.

Nicaraguassa järjestetään kunnallisvaalit nyt sunnuntaina. Nicaragua on kuitenkin heittämässä hyvästit kuntien itsehallinnolle. Uuden kunnallislain mukaan kunnat toteuttavat valtion määräämää kehityspolitiikkaa. Nicaraguaa hallitseva sandinistipuolue ei kuunnellut kuntalaisia nimittäessään kuntavaaliehdokkaitaan. Kaikki päätökset tehtiin keskustasolla Managuassa.

"Vaalikampanjan alkaessa oli kiusallista, kun kukaan ei tiennyt, ketkä ovat puolueen ehdokkaita", tunnustaa sandinistiaktiivi Carlos Guzman. Hän järjesti vaalitilaisuuksia kotikylässään Boaco Viejossa.

"Puolue kuljetti väkeä kuorma-autoilla Managuasta asti", Guzman kertoo. "Mutta kun yritimme kysellä poliittisilta sihteereiltä, että ketä tässä ajetaan valtuustoon niin he sanoivat, että sitä ei ole päätetty".

Sandinistien vaalikampanjoita johtaa presidentti Daniel Ortegan puoliso Rosario Murillo. Hän totesi Nicaraguan itsenäisyyspäivän joukkotilaisuudessa pitämässään puheessa, että ehdokkaat eivät ole tärkeitä kuntavaaleissa. Nyt alkaa kampanja, jolla Daniel Ortega valitaan uudelleen presidentiksi vuonna 2016, Murillo sanoi. Nicaraguan kuntavaalien äänestyslipuissa on pelkästään puolueiden tunnukset, joista äänestäjä valitsee haluamansa piirtämällä rastin puoluelipun alle.

Boacon alueella toimivat osuuskuntalaiset haluavat tuntea ehdokkaat ennen vaaleja. Heitä kiinnostaa kuulla, mitä ajatuksia kunnanjohtajaehdokkailla on oman kunnan kehityksen edistämisestä.

"Kysyin Santa Lucian kunnanjohtajaehdokkaalta kuukautta ennen vaaleja, mitä hankkeita hän aikoo toteuttaa kun hänet valitaan", mainitsee kahviosuuskuntalainen Juan Mora. "Hän vastasi, että sellaisista asioista ei ole vielä mitään tietoa. Heillä oli kuitenkin jo kokous sovittuna Managuassa Rosario Murillon kanssa." Presidentin rouvan oli määrä kertoa kunnan tuleville päättäjille, mitä kunnassa tehdään sitten kun on voitettu vaalit.

Arkuus vaivaa kuntien päättäjiä

Vuoden 2008 kuntavaaleissa Boaco oli ainoa läänin pääkaupunki, missä sandinistit eivät voittaneet vaaleja joko äänestyksessä tai ääntenlaskennassa. Tämä korjattiin pian kunnan sisäisellä vallankaappauksella. Mellakkapoliisi raahasi vaaleilla valitun kaupunginjohtajan Hugo Barqueron ulos kaupungintalosta.

"Barquero oli liian itsenäinen miellyttääkseen puoluejohtajia", Juan Mora arvelee. "Häntä syytettiin korruptiosta, mutta tilintarkastajat eivät löytäneet hänen jäljiltään mitään huomautettavaa".

"Nicaraguan kuntien päättäjistä on tullut arkoja ja varovaisia", Agueda Ordeñana syyttää. "Kuntatason vaikuttajat tietävät, että he ovat enemmän vastuussa keskushallinnolle kuin omille äänestäjilleen." Jos kunnanjohtaja tai valtuutettu joutuu presidenttiparin epäsuosioon, hänet erotetaan välittömästi.

"Ennen kansanvalta toimi paremmin", pahoittelee sandinistiaktiivi Carlos Guzman. "Puolueet järjestivät esivaaleja, joissa jäsenet ja kannattajat saattoivat päättää ehdokkaista."

Guzmanin mielestä keskushallinnon raskas ote estää paikallisia asukkaita osallistumasta oman kylän kehittämiseen. Ihmiset odottavat kaikkiin ongelmiin ratkaisua valtiolta.

"Nicaraguan demokratia on selvästi heikentynyt", huomauttaa Juan Mora. Hänen mielestään oppositio ei ole yhtään sandinisteja parempi. "Opposition poliitikot myyvät itsensä halvalla", Juan Mora murisee. Kunnanvaltuutettu vaihtaa pian puoluetta, jos joku maksaa hänen velkansa. Boacon maalaiskylissäkin on perheitä, jotka saavat toimeentulonsa puoluepolitiikasta.

Jukka Pakkala on kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden maakoordinaattori Nicaraguassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia