Näkökulmat

Näkökulma: Kohti talven napaa

Minkä arvoinen on elämä, jossa tärkein tehtävämme yhteisössä on kuluttaminen, kysyy Kati Tiitola.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Nuorten Luonto -lehdessä 4/2013. Tilaa lehti täältä.

Joulun ja keskitalven aikaan on kautta aikain, niin esikristillisenä kuin kristillisenäkin aikana, liittynyt käsitys pyhästä. Talvipäivänseisauksen aikaa on pidetty voimallisena ajanjaksona, joka ihmisyhteisön tulee huomioida toimissaan ja elämänrytmissään.

"Vaikuttaa siltä, että olemme ajautumassa kauas juuri niistä asioista, jotka tekevät elämästämme arvokkaan ja elämisen arvoisen."

Kontrasti nykyaikaan on suuri. Voimakkaasti maallistuneessa yhteiskunnassamme ainoat pyhät asiat vaikuttavat olevan talouskasvu ja raha.

Kirkollisia pyhäpäiviä siirrellään kalenterissa huoletta viikonloppuun talouskasvun tieltä, mutta jouluun ei sentään vielä ole uskallettu kajota. Johtuneeko tämä siitä, että joulu on saatu perusteellisesti valjastettua markkinatalouden rattaiden osaksi?

Mitä tämä meille edelleen suotu lepokausi keskellä talvea maallistuneessa yhteiskunnassamme ihmisille merkitsee?

Kun pohdin joulun merkitystä itselleni, mieleeni palaa äitini kertoma tarina omasta lapsuuden joulustaan. 1950-luvun maalaiskodeissa lahjat tehtiin itse ja perheen lapset saivat jokainen yhden lahjan. Kun syksy eteni pidemmälle, isoäitini jäi iltaisin muiden nukkumaan mentyä puuhailemaan jotain salaperäistä. Aattoiltana salaisuus paljastui; isoäitini oli ommellut tyttärilleen upeat nuket. Lahja oli arvatenkin erittäin mieluisa ja teki äidistäni ikionnellisen.

Tässä lahjanukessa tiivistyy itselleni joulun syvin merkitys: lämpö, luovuus ja lähimmäisten sekä yhteisön muistaminen. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että olemme ajautumassa kauas juuri niistä asioista, jotka tekevät elämästämme arvokkaan ja elämisen arvoisen.

Herää kysymys, minkä arvoinen on elämä, jossa tärkein tehtävämme yhteisössä on kuluttaminen? Voisimmeko tietoisesti alkaa muuttaa keskitalven juhlaa kohti sen alkuperäistä merkitystä?

Kirjoittaja on metsässä viihtyvä kulttuurintutkija.

Näkökulma kulttuurikuluttaminen Nuorten Luonto -lehti

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.