Monimutkaisia konflikteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Monimutkaisia konflikteja

Eurooppa tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan harvinaisen yksimielisesti, mutta näin ei suinkaan ole kaikkialla maailmassa, kirjoittaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.

Puheenvuoro-banneri, Janne Ronkainen.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin AKT-lehdessä sekä SASKin verkkosivuilla.

Eurooppa tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan harvinaisen yksimielisesti. Sotauutisointia seuratessani on ollut mielenkiintoista tutustua myös afrikkalaisten ja aasialaisten näkökulmaan. 

Hongkongilaiset ay-toverit ovat kohteliaasti pahoillaan Eurooppaa kohdanneesta sodasta mutta muistuttavat yhtä kohteliaasti, että heidän suuri naapurinsa Kiina on juuri murskannut Hongkongin kansalaisyhteiskunnan ja demokraattiset instituutiot sekä vanginnut keskusjärjestö HKCTU:n pääsihteerin Lee Cheek Yanin demokratian tukemisesta syytettynä. Se ei ole johtanut boikotteihin, eikä sen ole annettu häiritä Euroopan kaupankäyntiä Kiinan kanssa. 

Etelä-Afrikan ay-keskusjärjestö Cosatu taas näkee Ukrainan sodan ensisijaisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän välisenä konfliktina. Eurooppaa ei edes mainita asian yhteydessä. Lausunto alkaa USA:n Venäjään kohdistamien pakotteiden tuomitsemisella, ja vasta toissijaisesti vaaditaan Venäjää aloittamaan välittömästi rauhanneuvottelut. 

Lähtökohtaisesti afrikkalaiset ovat ”heikomman” eli Venäjän puolella, eivät Yhdysvaltojen. Näin he tulevat toistaneeksi Venäjän viestin, jonka mukaan kyseessä on Venäjän ja USA:n välinen konflikti. Ukrainalla – tai edes tuhansilla kuolleilla ja miljoonilla pakolaisiksi joutuneilla ukrainalaisilla – ei ole suurtakaan roolia Afrikasta katsottuna. Heillä kun on omiakin konflikteja riittämiin.  

Äärivasemmistolaisen Kolumbian ay-keskusjärjestö CUTin kanta oli kuitenkin yllättävin. Se ilmoitti tukevansa Neuvostoliiton perinnettä jatkavan Venäjän oikeutettua puolustustaistelusta Natoa, Yhdysvaltoja ja Ukrainan natsihallitusta vastaan. 

Ensimmäinen reaktioni oli hämmästys. Miten ihmeessä joku voi nähdä brutaalin hyökkäyksen puolustustaisteluna? Kävi kuitenkin ilmi, että CUTin kanta ei oikeastaan liity Ukrainaan vaan pikemminkin Yhdysvaltojen ja Naton vastustamiseen ja vanhaan vasemmistolaiseen mielikuvaan inhimillisestä Neuvostoliitosta, jossa kansalaisilla oli hyvä elämä ja tasa-arvo. Heidän näkökulmastaan kaikki mitä USA tekee, on väärin. 

Jotkut Euroopan ulkopuoliset tahot ovat kysyneet, miksi kansainvälinen ay-liike ei tuominnut Jemenin sisällissotaa ja boikotoinut siihen sekaantuneita valtioita samalla innolla kuin se nyt tekee, kun sotaa käydään Euroopassa. 

Nämä ovat hyviä muistutuksia siitä, että mielipiteeseemme ja ymmärrykseemme vaikuttaa se, miten lähellä arkeamme asia on. 

Meidän kaikkien ihmisoikeudet niin Ukrainassa, Jemenissä, Etelä-Afrikassa, Hongkongissa kuin Kolumbiassakin ovat samanarvoisia. Niitä pitää muistaa puolustaa myös silloin, kun ne ovat kaukana ja seurausta konflikteista, joiden ymmärtäminen on vaikeaa. 

Slava Ukraini! 

Kirjoittaja on Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin toiminnanjohtaja.

Kommentit

Lähettänyt Vesa Sainio (ei varmistettu) 28.4.2022 - 12:40

Tajuaako kirjoittaja että Slava Ukraini on natsiajan tervehdys. No se on nyt pieni nyanssi. Näiden kirjoitusten suuri ongelma on se, että unohdetaan täysin Ukrainan olevan vai pitäisikö sanoa olleen monikulttuurinen valtio, jossa etniset ukrainalaiset ja etniset venäläiset (ja toki lukuisa joukko muitakin) asuvat. Ukrainan hallinto alkoi harjoittaa vuoden 2014 vallankaappauksen jälkeen politiikkaa, jossa venäläisten oikeuksia alettiin polkemaan. Historiaa alettiin kirjoittamaan uudelleen, venäjän kieli ei enää ollut virallisen kielen asemassa, venäläisten juhlapäivät kiellettiin, venäjämieliset muistomerkit tuhottiin jne. Vuoden 2014 jälkeen Ukraina on tappanut omia kansalaisiaan lähes 15000 Donbassin ja Luganskin alueella. Suurin osa siviilejä ja käytännössä kaikki siviiliuhrit etnisiä venäläisiä. Miksi ketään ei ole tämä kiinnostanut. Meneillään olevan sodan siviiliuhrien määrä on tuohon verrattuna vielä pieni (vaikkakin jokainen toki liikaa). Ukrainan azovin haltuun jääneiden etnisten venäläisten kaupunkien (mm. Mariupol ja Odessa) asukkaat ovat eläneet nationalistien terrorin alla kahdeksan vuotta. Ketään lännessä ei kiinnosta.
Muutenkin Ukrainan valtion velkaannutettu, taloudellinen toimeliaisuus tuhoutunut tänä aikana. Ainoa apu jota länsi on Ukrainaan toimittanut on aseet. Hävettää lännen puolesta.

Lähettänyt Markku Siikanen (ei varmistettu) 6.5.2022 - 14:13

Aika havahduttava kommentti yläpuolella. Kaikkea emme tiedä, mutta sota on tuomittava. Hämmästytti myös kolumbialaisten asenne sotaa kohtaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia