Maailmanpankki: Afrikan sarven nälänhätä ihmisen aiheuttama | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki: Afrikan sarven nälänhätä ihmisen aiheuttama

Hätä Itä-Afrikassa pahenee, mutta syynä ei ole pelkkä kuivuus.

(Kuva: United Nations Photo / cc 2.0)

Afrikan sarven pahin kuivuus kuuteen vuosikymmeneen koettelee YK:n mukaan yli 12 miljoonaa ihmistä, etenkin Somaliassa, Keniassa, Etiopiassa ja Dhiboutissa. Maailmanpankki pitää nälänhätää kuitenkin ihmisen syynä.

”Tämä kriisi on ihmisen aiheuttama”, sanoi Maailmanpankin Kenian johtava ekonomisti Wolfgang Fengler Reutersille. ”Kuivuuksia on ollut jatkuvasti, mutta tarvitaan huonoa päätöksentekoa, jotta se johtaa nälänhätään.”

Fenglerin mukaan maissin hinta on Itä-Afrikassa huomattavasti muuta maailmaa korkeammalla johtuen paikallisten ruokamarkkinoiden keskittymisestä.

Esimerkiksi Keniassa maissi on Fenglerin mukaa 60-70 prosenttia keskitasoa kalliimpaa, koska pieni ryhmä maanviljelijöitä hallitsee markkinoita, mikä pitää hintoja keinotekoisesti korkealla.

Hallinnon osuutta painottaa sekin, että monilla muilla aluille kuivuus ei ole kärjistynyt nälänhädäksi, muistuttaa myös Kehitysteistyön palvelukeskus.

Sotarikokset saatava loppumaan

Nälänhätää pahentaa Somaliassa myös jo kaksi vuosikymmentä kestänyt aseellinen konflikti.

Kaksi-kolmasosaa hätää kärsivistä on etelässä, joka on valtaosin ääri-islamistisen, Somalian väliaikaishallitusta vastustavan al-Shabaabin hallussa. Al-Shabaab on vastustanut varsinkin Maailman ruokaohjelman ruoka-apua, koska uskoo sen heikentävän paikallista ruoantuotantoa.

Human Rights Watchin raportin mukaan konfliktin kaikki osapuolet ovat kuitenkin syyllistyneet sotarikoksiin ja pahentaneet nälänhätää.

”Al-Shabaabin ja hallitusta kannattavien voimien rikkomukset ovat moninkertaistaneet Somalian nälänhädän aiheuttaman kärsimyksen”, sanoi Daniel Bekele, järjestön Afrikan johtaja. ”Kaikkien osapuolten pitää ottaa ripeitä askelia pysäyttääkseen laittomat hyökkäykset, päästää apu maahan ja lopettaa tämä humanitaarinen painajainen."

Tilanteen odotetaan pahenevan

Tilanteen kriittisyydestä huolimatta avun tarvitsijoiden määrän odotetaan kuitenkin vielä kasvavan. “Afrikan sarven kuivuuden pahin vaihe on vasta tulossa, ja hätätilan arvioidaan kestävän ensi vuoden puolelle”, arvioi Kenian World Visionin Nicholas Wasunna.

Nälänhädän riivaamilla alueilla taudit ovat jo alkaneet levitä, ja Unicef varoittaakin kolera-aallon mahdollisuudesta. Ruoan puute ja taudit uhkaavat etenkin lapsia, joille sekä ripuli että tuhkarokko ovat hengenvaarallisia. Etelä-Somaliassa jopa joka kolmas lapsi kärsii aliravitsemuksesta.

Avustusjärjestöt eivät kuitenkaan kykene vastamaan kriisiin tahtomallaan tavalla, sekä paikallisten rajoitteiden takia että rahanpuutteen vuoksi. Kepan mukaan YK:n 2,48 miljardin dollarin avunpyynnöstä on saatu kasaan vasta reilu puolet. Suomi on tähän mennessä antanut tähän mennessä lähes 15 miljoonaa dollaria.

Lisää uusi kommentti