Näkökulmat Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

EU on sulkenut rajansa ja silmänsä pakolaisilta

Käytännössä kukaan ei enää pääse turvallisesti Eurooppaan hakemaan suojelua, kirjoittaa Pakolaisavun viestintäpäällikkö.
(Kuva: UNHCR Photo Unit / Guardia Costiera / cc 2.0)

Artikkeli on julkaistu aiemmin Vähemmistövaltuutetun EU-vaaliblogissa.

Euroopan unioni leimaa Välimeren ylittäjät herkästi laittomiksi maahantulijoiksi. Viime syksynä EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin mukaan suurin osa Välimeren ylittäneistä oli syyrialaisia. Me Pakolaisavussa kutsumme sotaa pakenevia ihmisiä pakolaisiksi. Laittomia he eivät ole koskaan.

YK:n pakolaissopimus solmittiin vuonna 1951. Tuolloin elettiin maailmansotien jälkeistä aikaa, ja sadat tuhannet eurooppalaiset olivat joutuneet jättämään kotinsa. Syntyi inhimillinen, hädässä oleville ihmisille turvan ja suojelun takaava sopimus. Tämä sopimus on edelleen voimassa.

Tänään, 63 vuotta myöhemmin, Eurooppa tuntuu unohtaneen sopimuksen alkuperäisen tarkoituksen. Sodat ovat siirtyneet Euroopan rajojen ulkopuolelle, ja Euroopan unioni on pystyttänyt muureja rajoilleen. Käytännössä kukaan ei enää pääse turvallisesti Eurooppaan hakemaan suojelua.

"Pakolaiset eivät tule tänne, ellei ole pakko."

Italiaan pyrkivien siirtolaisten ainoa keino päästä hakemaan turvapaikkaa EU:n alueelta on heittäytyä merihätään. Jos vene löydetään ajoissa, turvapaikkahakemuksen voi jättää. Jos vene löydetään merikelpoisena, ohjataan se lähimpään satamaan Afrikan puolelle. Lampedusan lokakuisen veneonnettomuuden uhreille luvattiin valtiolliset hautajaiset, hengissä selvinneet laitettiin säilöön.

EU tuntuu rajavalvontahurmoksessaan unohtaneen, että turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. EU tuntuu myös kuvittelevan, että kaikki haluavat tänne. Tosiasiassa yli 96 prosenttia maailman pakolaisista on muualla kuin Euroopassa. Pakolaiset eivät tule tänne, ellei ole pakko. Moni jää mieluummin kotimaahan tai sen lähistölle toivomaan pikaista paluuta. Syyrian lähes kolmesta miljoonasta pakolaisista vain kolme sadasta on päätynyt Eurooppaan hakemaan suojelua.

Pakolaisille on tällä hetkellä olemassa yksi turvallinen reitti Eurooppaan: kiintiöpakolaisjärjestelmä. Neljätoista EU-maata vastaanottavat nelisen tuhatta pakolaista vuosittain YK:n kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta. Loput maailman 44 996 000 pakolaisesta joutuisivat turvautumaan salakuljettajiin.

Jäsenvaltiot voisivat myös myöntää humanitaarisia viisumeja, joiden avulla pääsisi matkustamaan turvallisesti hakemaan turvapaikkaa. Tähän ei ole kuitenkaan toistaiseksi haluttu ryhtyä, vaikka nykyinen viisumilainsäädäntö sen mahdollistaisi. Myös EU:n sisäasiain komissaari Cecilia Malmström on vedonnut useaan otteeseen humanitaaristen viisumien puolesta.

Sinä voit äänestämällä vaikuttaa siihen, sulkeeko Euroopan Unioni rajojen lisäksi myös silmänsä kansainvälistä suojelua tarvitsevilta. Inhimillistä politiikkaa voi tehdä edelleen, jos niin halutaan.

Kirjoittaja on Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö.

NäkökulmaSiirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetpolitiikkaEU Suomen PakolaisapuVähemmistövaltuutettu

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.