15-vuotias sisupussi pelastui lapsiavioliitolta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

15-vuotias sisupussi pelastui lapsiavioliitolta

Lapsiavioliittoja vastustavat nuoret saivat bangladeshilaisen Shampan vanhemmat vakuutettua, että tytön koulunkäyntiin kannattaa satsata.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Unicefin blogissa.

Siitä on yli vuosi, kun Shampa kuunteli epäuskoisena vanhempiaan. Shampan pitää jättää koulu kesken ja mennä naimisiin, muuta mahdollisuutta ei ole, tytön isä ja äiti sanoivat. Shampa oli tyrmistynyt ja peloissaan.

"Kun muistelen sitä aikaa, minua puistattaa yhä", Shampa kertoo nyt.

Shampan perhe kuuluu Bangladeshin köyhään väestöön, joka elää selviytyen alle viidellä dollarilla päivässä.

Shampan isä teki fyysistä työtä elättääkseen perheensä, kunnes joutui onnettomuuteen eikä kyennyt enää raskaaseen työntekoon. Se oli kova taloudellinen isku köyhälle perheelle.

Silloin Shampan täti ehdotti, että he voisivat naittaa tytön, jolloin perheellä olisi yksi suu vähemmän ruokittavana eikä Shampan koulukuluja tarvitsisi enää maksaa.

Vaikka peruskoulu on Bangladeshissa ilmainen, joutuvat oppilaat itse ostamaan koulukirjat ja muut tarvikkeet.

"Vanhempani ajattelivat, että yksi perheenjäsen vähemmän helpottaisi heidän taloudellista taakkaansa", Shampa muistelee surullisena.

Aktiiviset nuoret apuun

Alkusokista toivuttuaan neuvokas Shampa päätti hakea apua. Hän oli kuullut paikallisesta nuorten klubista, joka teki vaikuttamistyötä ruohonjuuritasolla estääkseen lapsiavioliitot.

UNICEFin tukema nuorten klubi koostuu aktiivisista nuorista, jotka taistelevat lapsiavioliittoja vastaan keskustelemalla lapsiavioliittojen vaaroista yhteisöissä sekä tekemällä yhteistyötä hallituksen kanssa.

Klubin nuoret ryhtyivät heti auttamaan Shampaa ja lähtivät tapaamaan Shampan vanhempia. Nuoret selittivät vanhemmille, että lapsiavioliitot johtavat varhaisiin raskauksiin, jotka vaarantavat sekä lapsen että vauvan hengen sekä siitä, että Shampa joutuisi tekemään loppuikänsä kotitöitä eikä voisi mennä kouluun. Nuoret korostivat, että Shampa voisi auttaa perhettään paremmin suorittamalla koulunsa loppuun, sillä silloin Shampalla olisi mahdollisuus löytää hyväpalkkainen työ.

Nuoret muistuttivat vanhempia myös siitä, että lapsiavioliitot ovat laissa kielletty Bangladeshissa. Shampa epäilee, että lakipykälästä muistuttaminen sai vanhemmat pyörtämään päätöksensä, sillä avioliittosuunnitelmat peruttiin ja Shampalle luvattiin, että hän saisi jatkaa koulussa – ainakin kouluvuoden loppuun saakka.

Shampa vältti lapsimorsiamen karun kohtalon täpärästi, mutta vaara ei ole kokonaan ohi. Perheen taloudellinen tilanne on yhä epävakaa eikä Shampa voi olla varma, että hän saa jatkaa koulussa seuraavana vuonna.

Silti Shampa on nyt onnellinen. Hän rakastaa koulua ja erityisesti kauppatieteitä ja haaveilee pankkiirin urasta. Nuoren naisen haave voi toteutua, jos hän saa jatkaa opiskelujaan.

Tekstin on kääntänyt Unicefin tiedottaja Laura Meriläinen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia