Vasemmistonuoret ja KV-Solid: Suomen ja EU:n vaadittava Turkilta demokratiaa ja ihmisoikeuksia! | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vasemmistonuoret ja KV-Solid: Suomen ja EU:n vaadittava Turkilta demokratiaa ja ihmisoikeuksia!

Suomen on vaadittava, että Erdoganin hallinto lopettaa opposition vainoamisen sekä demokratian ja ihmisoikeuksien rapauttamisen Turkissa, vaativat Kansainvälinen solidaarisuustyö ja Vasemmistonuoret.

Vasemmistonuoret ja Kansainvälinen Solidaarisuustyö ry (KV-Solid) vaativat Sanna Marinin hallitusta ottamaan vakavasti Turkin huolestuttavan kehityksen. Suomen on  Euroopan unionin kautta sekä keskinäisissä suhteissaan Turkkiin vaadittava, että Erdoganin hallinto lopettaa opposition vainoamisen sekä demokratian ja ihmisoikeuksien rapauttamisen maassa.

Recep Tayyip Erdoğanin johtama Turkin diktatuurihallitus on viime vuosina kulkenut huolestuttavaan suuntaan ihmisoikeuksien ja demokratian osalta. Maaliskuussa 2021 Turkin valtionsyyttäjä teki kanteen, jossa vaadittiin maan toisiksi suurimman oppositiopuolueen HDP:n kieltämistä. Maaliskuussa 2021 Turkki irtautui myös naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ennaltaehkäisyyn tähtäävästä Istanbulin sopimuksesta. 

Erdoganin Turkissa lukuisat oppositiopoliitikot, toimittajat sekä hallinnolle kriittiset tutkijat ovat joutuneet erilaisten syytteiden kohteiksi ja menettäneet työnsä. Perusteluna käytetään kansallista turvallisuutta, vaikka on selkeää että Erdoganin pääkeino vallassa pysymiseen on poliittisten vastustajien ja median yhä tiukempi kontrolli. Fundamentalistit ovat vieneet presidentin johdolla Turkkia jatkuvasti autoritääriseempään suuntaan, ja uhreina ovat niin naiset, sateenkaari- ja kulttuurivähemmistöt kuin demokraattiset perusoikeudet laajemmin. Selkeästi tilanne ilmenee kurdien systemaattisena sortona.

“Kurdien vaino ja ihmisoikeuksien rapauttaminen Turkissa versovat samasta demokratialle vihamielisestä perustasta. Samalla kun Erdoganin hallinto sortaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisryhmiä, Turkki myös aktiivisesti epävakauttaa muuta Lähi-itää sotatoimillaan esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa. Tähän on tultava muutos.” tiivistää KV-Solidin puheenjohtaja Valtteri Harakka.

Vasemmistonuoret ja KV-Solid vaativat, että Suomi ja Euroopan unioni edellyttävät Turkilta demokratian tielle palaamista ennen kuin yhteistyötä voidaan Turkin kanssa jatkaa. Turkin on välittömästi lopetettava HDP:n lakkauttamiseen tähtäävä hanke, vapautettava puolueen poliittiset vangit ja annettava vaaleilla valituille poliitikoille heidän virkansa takaisin. Samalla Turkin tulee palata Istanbulin sopimukseen ja antaa toiminnallaan merkkiä siitä, että valtio ottaa vakavasti vähemmistöjen ja heikommassa asemassa olevien kansalaistensa turvallisuuden.

“On hyvä muistaa, että pakolaisia tulee EU:n alueelle myös Turkin sodanlietsonnan vuoksi. Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus pitää Euroopan hiljaisena ja ihmisoikeusrikkomuksia seurataan hiljaa vierestä, vaikka ne lisäävät ihmisille painetta paeta kotiseuduiltaan.” muistuttaa Mira Maalouf, Vasemmistonuorten kansainvälisen International Committee -jaoston puheenjohtaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia