Nuoret eivät enää epäile kykyjään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Sambialaisissa Nuorten neuvostoissa opitaan teatterin keinoin kommunikaatio- ja esiintymistaitoja ja saadaan tietoja omista oikeuksista. Taksvärkki ry:n ja sen sambialaisen kumppanijärjestön Barefeet Theatren hankkeessa vertaistuki ja mahdollisuus työskennellä yhdessä nuorille tärkeiden asioiden puolesta tuo monelle nuorelle jäsenelle kaivatun elämänmuutoksen.

Kahden vuoden yhteistyön aikana Barefeet Theatre on pystynyt vakiinnuttamaan nuorten neuvoston toiminnan ja laajentamaan sitä Lusakan lisäksi Kaoman ja Livingstonen kaupunkeihin. Paikallisissa medioissa näkyminen ja kuuluminen on tuottanut uusia kumppanuuksia. Muun muassa Ranskan kulttuurikeskuksen kanssa lusakalaiset nuoret tuottivat teatteriesityksen ja oppivat ranskaa. Tähän mennessä yli sata nuorta on löytänyt paikan, jossa oppia tärkeitä taitoja elämänhallinnasta, esiintymisestä ja omiin yhteisöihinsä vaikuttamisesta.

Lombe Chilekwa, 17, haluaa ikäistensä nuorten toimivan vastuullisesti. "Nykyisin tiedän, mitä voin tehdä asioille, jotka vaikuttavat minuun ja yhteisööni. Haluan auttaa muita nuoria huomaamaan, mitä he voivat tehdä." Uusista tilanteista ja ryhmässä toimimisesta on ollut Chilekwalle hyötyä. "Olen oppinut esiintymään ja puhumaan yleisön edessä."

Musa Zulu, 15, toivoo Nuorten neuvostojen saavan aikaan suurta muutosta Sambiassa. "Aion hyödyntää Nuorten neuvostossa oppimiani asioita vaikuttaakseni muihin nuoriin." Zulu on ylpeä siitä, että hän ottaa nykyään vastuuta tekemisistään. "Vanhempani ja muut yhteisön jäsenet ovat nähneet minussa muutoksen."

Jeff Mulenga, 18, liittyi Nuorten neuvostoon, koska siellä puolustetaan myös vammaisten ihmisten oikeuksia. "Olen oppinut puolustamaan itseäni ja puhumaan yleisölle. En enää epäile kykyjäni ja itsetuntoni on parempi." Arvostuksen ja kunnioituksen saaminen on Mulengalle tärkeää. "Minusta on tullut vaikuttaja yhteisössäni ja koulussani."

Juuri julkaistuilla videoilla lusakalaiset nuoret kertovat kokemuksistaan vapaaehtoisina sekä miltä uudenlaisessa roolissa toimiminen on tuntunut.

Videotarinat suomeksi tekstitettyinä ovat katsottavissa Taksvärkki ry:n YouTube-kanavalla.
Lombe Chilekwa: https://youtu.be/PVRH5XmmIqg
Jeff Mulenga: https://youtu.be/vxNXvDwIL9k
Musa Zulu: https://youtu.be/YEAmPeOY8q4

Sambialaisten nuorten videoviestit on kuvannut Barefeetin Lusakan Nuorten neuvoston entinen jäsen Andrew Banda.

Taksvärkki ry on suoraa toimintaa nuorelta nuorelle! Tuemme lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista kehitysmaissa ja kannustamme suomalaisia nuoria maailmanlaajuiseen yhteisvastuuseen.

Taksvärkki-keräyksiä, kehitysyhteistyötä, globaalikasvatusta – vuodesta 1967.

www.taksvarkki.fi

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia