Naisten työn tukeminen parantaa ruokaturvaa, auttaa tytöt koulutielle ja vahvistaa maailmantaloutta käsittämättömän suurella summalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten työn tukeminen parantaa ruokaturvaa, auttaa tytöt koulutielle ja vahvistaa maailmantaloutta käsittämättömän suurella summalla

Naisten Pankki nostaa kansainvälisen naistenpäivän 8.3. ympärillä keskusteluun naisten työn merkityksen globaalille kehitykselle.

Maailma painii kriisistä toiseen, mutta yksi ratkaisu jää liian usein huomaamatta: naisten työllistymisen tukeminen. 

”Naisten kautta vaikutetaan suoraan lasten elämään positiivisesti. Tiedämme, että kun äidillä on oma työ ja tulot, etenkin tytöt pääsevät todennäköisemmin kouluun ja saavat paremmat edellytykset tulevaisuudelleen”, sanoo Naisten Pankin ohjaustiimin puheenjohtaja Saara Lehmuskoski

Naisten aseman vahvistaminen yksin maatalous- ja elintarvikealalla parantaisi Ukrainan sodan dramaattisesti heikentämää ruokaturvaa merkittävästi. Lisäksi se kasvattaisi maailmanlaajuista bruttokansantuotetta jopa biljoonalla dollarilla. 

Yksi biljoona on tuhat miljardia eli kysymys on lähes käsittämättömän suuresta summasta, joka vaikuttaisi moneen muuhunkin maailmanlaajuiseen kehityskysymykseen.  

”Naisten tasavertainen osallistuminen työelämään tasaisi tuloeroja ja avaisi naisille mahdollisuuksia vaikuttaa laajemmin yhteiskunnassa. Kestävää hyvinvointia ei voi rakentaa ilman puolta maailman väestöstä”, Lehmuskoski sanoo. 

YK hoputtaa toimenpiteisiin, sillä jopa 342 miljoonaa naista ja tyttöä uhkaa pudota äärimmäiseen köyhyyteen vuoteen 2030 mennessä, jos tasa-arvotyöhön ei panosteta. Se taas tietää ongelmien kertautumista seuraaville sukupolville.  

Haetaan: naisten oikeuksien puolustajia 

Osana naistenpäivän kampanjaa Naisten Pankki julkaisi Oikotie-sivustolla työpaikkailmoituksen, jossa haetaan naisten oikeuksien puolustajia. Todellisuudessa työpaikka on pyyntö lahjoittaa yhdelle naiselle kehittyvässä maassa ammatti. 

”Olemme mukana kampanjassa tukeaksemme naisten työllistymistä ja yrittäjyyttä kehittyvissä maissa, sekä edistääksemme tasa-arvoisempaa työelämää”, sanoo markkinointijohtaja Kati Saarela Schibsted Nordic Marketplacesilta. 

”Toivomme mahdollisimman monen näkevän työpaikkailmoituksen, pysähtyvän asian pariin ja lahjoittavan naiselle työpaikan.”

Naistenpäivän kampanjaa tukevat myös BDO, Sherpa, Mediateko ja Mediatalo Keskisuomalainen (Meks). 

Suosikkijuontaja Marja Hintikka on mukana kampanjassa 

Kampanjaa tukeva juontaja ja toimittaja Marja Hintikka kannustaa jokaista osallistumaan. 

”Naisten työ tuo turvaa, toivoa ja päätösvaltaa. Lahjoittajan näkökulmasta on myös yksinkertaista, että 30 eurolla tarjoat naiselle ammatin”, Hintikka toteaa. 
 
Ruohonjuuritasolla iso yhteiskunnallinen muutos kohti tasa-arvoa lähtee liikkeelle siitä, kun naiset ovat ansiotyössä, sillä omat tulot tuovat naisille valtaa vaikuttaa oman elämänsä suuntaan. 

Naisten Pankki kouluttaa haavoittuvaisessa asemassa olevia naisia ammattiin ja yrittäjyyteen Afrikan ja Aasian maissa. Vuodesta 2007 jo 92 000 naista on saanut mahdollisuuden toimeentuloon. 

Tietoa naisten työstä ja sen esteistä: 

  • Vain 63 prosenttia 25–54 vuotiaista naisista on ansiotyössä, kun miehistä vastaava luku on 94 prosenttia (UNWomen). Naisten taakkana on suurempi osa koti- ja hoivatyöstä, joka on palkatonta. 
  • Kolmasosa maailman ruoantuotannosta tapahtuu pienillä perhetiloilla, joiden jokapäiväisistä töistä erityisesti kehittyvissä maissa ovat vastuussa naiset. FAO:n mukaan naiset omistavat kuitenkin vain 13 prosenttia maanviljelyyn käytetystä maasta ja heillä on heikompi pääsy maatalouden tarvikkeisiin. 
  • Naiset tekevät lähes kolme kertaa enemmän kotitöitä kuin miehet. Koti- ja hoivatyöhön hupeneva aika on pois ansiotyöstä, opiskelusta sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. 
  • Oma työ ja sen tuoma taloudellinen valta päättää elämästään on monelle naiselle yhä kaukainen haave. Esimerkiksi 18 maassa aviomies voi lain mukaan kieltää naiselta työnteon. 
  • Maailmanpankin mukaan yhteensä 2,4 miljardilla naisella ei ole samoja taloudellisia mahdollisuuksia kuin miehillä. 

Voit tukea Naisten Pankin työtä:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia