Miljoonat tytöt elävät jatkuvassa seksuaalisen hyväksikäytön ja nälänhädän pelossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonat tytöt elävät jatkuvassa seksuaalisen hyväksikäytön ja nälänhädän pelossa

Joka kolmas nälästä kärsivä tyttö Somaliassa on myös vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kohteeksi, selviää Plan Internationalin kyselytutkimuksesta.

”Tuore kyselymme osoittaa, että nälälle alttiilla alueilla asuvat tytöt ja naiset ovat kahden samanaikaisen kriisin loukussa: he ovat vaarassa kohdata paitsi nälkää myös sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä”, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Kyselyyn osallistui tyttöjä, naisia ja miehiä kolmella nälästä kärsivällä alueella Somaliassa. Yli kolmasosa (34 %) kyselyyn vastanneista uskoo, että tytöt ja naiset ovat nyt alttiimpia raiskauksille, seksuaaliselle häirinnälle, perheväkivallalle, lapsi- ja pakkoavioliitolle sekä naisten sukuelinten silpomiselle kuin ennen nälkäkriisiä.

”Luvut ovat todennäköisesti alakanttiin, sillä leimautumisen pelko ja aihetta koskevat tabut estävät monia puhumasta avoimesti”, Heinänen sanoo.  

Lähes kolmasosa vastaajista (30 %) kertoi tuntevansa tyttöjä tai naisia, jotka ovat joutuneet seksuaalisen tai sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi kuuden viime kuukauden aikana.

Tytöt ja naiset raportoivat erilaisista väkivallan muodoista, jotka kansainvälisen oikeuden mukaan luokitellaan merkittäviksi ihmisoikeusloukkauksiksi. Tällä väkivallalla on tuhoisat seuraukset tyttöjen ja naisten elämään ja terveyteen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

YK:n mukaan lähes 17 miljoonaa ihmistä Itä-Afrikan alueella kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta. Ruoan hinta oli koronapandemian, konfliktien ja ilmastokriisin vuoksi korkealla jo ennestään, mutta Ukrainan sota on nostanut hintoja ennestään.

Nälkäkriisi vaikuttaa tyttöihin ja poikiin eri tavalla, ja jopa 70 prosenttia nälästä kärsivistä on tyttöjä ja naisia. Plan International pelkää, että jo neljän perättäisen sadekauden epäonnistuminen itäisessä Afrikassa merkitsee pahenevaa nälkää ja turvattomuutta miljoonille tytöille ja naisille.

Tytöt kantavat suurimman taakan

“Kuten usein, tytöt ja naiset kantavat suurimman osan tästä sydäntä särkevästä kriisistä”, sanoo Sadia Allin, Plan International Somalian ja Somalimaan maajohtaja. 

Kuivuus näkyy suoraan tyttöjen päivittäisissä kotitöissä, kuten kotitalousveden haussa. Tytöt joutuvat kävelemään joka päivä pitkiä matkoja etsiessään vettä, mikä lisää väkivallan ja häirinnän riskiä. Lähes puolet (46 %) vastaajista sanoo, että he joutuvat kävelemään päivittäin yli tunnin löytääkseen vettä.

”Ellei humanitaarista apua tehosteta nopeasti, tuhannet lapset Somaliassa menettävät henkensä turhaan. Lisäksi lukemattomat muut joutuvat kohtaamaan muita vaaroja ja oikeusrikkomuksia, kuten raiskauksia, väkivaltaa ja varhaisia avioliittoja”, Sadia Allin varoittaa.

YK arvioi, että pelkästään tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana puoli miljoonaa somalialaista on joutunut jättämään kotinsa löytääkseen ruokaa, vettä, työmahdollisuuksia tai humanitaarista apua. Monet perheet asuvat väliaikaisissa ja epävirallisissa asutuksissa, mikä usein lisää turvallisuusriskejä lapsille ja naisille, erityisesti tytöille.

“Tarvitsemme pian lisää lahjoittajien tukea, jotta voimme tavoittaa enemmän lapsia, erityisesti tyttöjä ja heidän perheitään. Nyt on aika toimia”, Sadia Allin sanoo. 

Lisätietoja

  • Plan Internationalin kyselyyn osallistui yhteensä 635 henkilöä, joista 330 oli naisia, 146 miehiä, 95 tyttöjä ja 64 poikia. 263 vastaajaa oli Togdheerissä, 148 Soolissa ja 224 Sanagin alueilla Somaliassa. Togdheerissa yli puolet (54 %) kyselyyn vastanneista oli saapunut maahan Etiopiasta. 
  • Lue lisää työstämme kriisien keskellä elävien tyttöjen auttamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia