Maan ystävät mukana 600 järjestön kanssa vaatimassa hallituksia rajoittamaan ISDS-mekanismin käyttöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maan ystävät mukana 600 järjestön kanssa vaatimassa hallituksia rajoittamaan ISDS-mekanismin käyttöä

Yli 600 järjestöä 90 maasta lähetti avoimen kirjeen hallituksille, jossa vaaditaan sijoittajien ja valtioiden välisen riitojenratkaisun (ISDS) käytön rajoittamista tai keskeyttämistä koronapandemian aikana.

ISDS (Investor-State Dispute Settlement) eli sijoittajan ja valtion välinen riitojenratkaisumekanismi on hämärä, rinnakkainen oikeusjärjestelmä. Monikansalliset yritykset ovat käyttäneet tätä järjestelmää painostaakseen hallituksia jopa miljardien eurojen korvausvaatimuksilla. ISDS-järjestelmän avulla yritykset painostavat hallituksia hyväksymään niiden sanelemaa politiikkaa. Samaan aikaan monilla yritysten väärinkäytösten uhreilla ei ole mitään mahdollisuuksia saada oikeutta itselleen.

Kirjeessä järjestöt ilmaisevat huolensa siitä, että yhtiöt käyttävät kauppa- ja investointisopimuksissa olevaa ISDS-mekanismia vaatiakseen miljardikorvauksia julkisista varoista koronapandemian vuoksi käyttöön otetuista rajoitustoimenpiteistä. Nämä ISDS-mekanismiin perustuvat korvausvaatimukset uhkaavat ohjata yhteiskuntien varoja suuryrityksille ja pois kohteista, joissa niitä todella tarvitaan: kohtuuhintaisten ​​hoitojen ja testien turvaamiseen sekä muihin toimiin, joilla turvataan yhteiskuntien toiminta pandemian aikana ja sen jälkeen.

Valtioilla on velvollisuus toteuttaa sääntelyä yhteiskunnan yleisen edun turvaamiseksi, kuten koronapandemiassa on tehty. Yhtiöiden oikeus vaatia korvauksia niitä rajoittavista toimenpiteistä ei saa mennä tämän yleisen edun edelle.

Lue järjestöjen avoin kirje hallituksille ISDS-mekanismista ja koronapandemiasta

Lue lisää ISDS-mekanismista

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia