Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta toimijaa huolestuneita turvapaikanhakijoiden nälkälakosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta toimijaa huolestuneita turvapaikanhakijoiden nälkälakosta

Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittaneet kaksi afgaanimiestä ovat olleet jo yli kaksi kuukautta nälkälakossa.

Kaksi afgaanimiestä on ollut nälkälakossa Helsingin keskustassa maanantaista 10.9. alkaen. Miehet ovat poliittisen toimintansa vuoksi kotimaassaan hengenvaarassa, heistä toista on kidutettu ja heidän lähisukulaisiaan on lähiaikoina tapettu Afganistanissa. Miehet ovat saaneet Maahanmuuttovirastolta kielteiset turvapaikkapäätökset ja valittaneet päätöksistä hallinto-oikeuteen. He pelkäävät kuitenkin kielteistä päätöstä, sillä Suomesta palautetaan ihmisiä jatkuvasti Afganistaniin maan epävakaasta tilanteesta huolimatta.

Miesten kunto muuttuu päivä päivältä kriittisemmäksi, kivut ja sairaskohtaukset lisääntyvät ja kylmenevä sää kasvattaa riskejä entisestään. Hallinto-oikeuden päätöksenteko tulee todennäköisesti viemään vielä useita kuukausia. Tästä huolimatta miehet ovat ilmaisseet mieluummin kuolevansa Suomessa kuin palaavansa Afganistaniin.

Olemme huolestuneita sekä näiden miesten terveydestä ja siitä, mitä heille mahdollisen Afganistaniin palautuksen jälkeen tapahtuisi, sillä he ovat ilmaisseet perustellun pelkonsa turvallisuudestaan. Kaoottisessa maassa paikallisilla viranomaisilla on olemattomat mahdollisuudet tarjota miehille turvaa.

Olemme huolestuneita Suomen käytännöstä palauttaa turvapaikanhakijoita kriisimaihin, kuten Afganistaniin. On tärkeää, että palautuspäätökset tehdään riippumattoman maatiedon perusteella eikä Suomen kriisimaita koskevaa palautuskieltoa vaaranneta.

olemme huolestuneita jopa vuosia kestävistä turvapaikkamenettelyistä, joiden aikana turvapaikanhakijat ovat kyvyttömiä vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin.

Olemme huolestuneita myös siitä, että sisäministeri Päivi Räsänen on toistuvasti ilmaissut haluttomuutensa keskustella Maahanmuuttoviraston linjausten oikeudenmukaisuudesta. Miksi Afganistanista tulleille turvapaikanhakijoille ei myönnetä oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella, joka on ulkomaalaislain mukaan tarkoitettu niille, jotka eivät voi palata kotimaahansa "siellä vallitsevan huonon turvallisuustilanteen vuoksi, joka voi johtua kansainvälisestä tai maan sisäisestä aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta"?

Kirkon Ulkomaanapu

Changemaker Finland

Vapaa Liikkuvuus -verkosto

Naiset Rauhan Puolesta -liike (Women for Peace, Finland)

Amandajami ry

Vasemmistonuoret

Kristillinen Rauhanliitto

Kepa

Sadankomitea

Suomen UN Women

Suomen Rauhanpuolustajat

Suomen Rauhanliitto - Finlands Fredsförbund

Solidaarisuus

PAND Taiteilijat Rauhan puolesta

Pakolaisapu

Tulus-kuoro

Nuorten Keskus ry

Ev. lut. kirkon monikulttuurisentyön työryhmä

Taksvärkki ry

Tulkaa Kaikki -liike

Helsingin piispa Irja Askola

Aseistakieltäytyjäliitto ry

Maattomien Ystävät

Armon Vihreät ry

Ortodoksisen kirkon ulkomaanapu

Attac ry

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia