Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Italian uusi lakiasetus haittaa meripelastusta ja aiheuttaa kuolemia

Lääkärit Ilman Rajoja kritisoi voimakkaasti Italian hallituksen yritystä estää merihädässä olevien ihmisten auttamista.

Italian uusi hallitus määritteli etsintä- ja meripelastustyön estämisen prioriteetikseen heti valtaan astuttuaan lokakuussa. Hallituksen tuore lakiasetus vähentää järjestöjen pelastuslaivojen läsnäoloa merellä ja tekee siten keskisestä Välimerestä entistäkin vaarallisemman siirtolaisille.

Italian presidentin 2. tammikuuta allekirjoittama asetus edellyttää, että järjestöjen pelastusalusten on suunnattava kohti satamaa välittömästi jokaisen pelastustoimen jälkeen. Yleensä alukset suorittavat useita pelastuksia useamman päivän aikana, ja vievät vasta sitten pelastetut maihin. Italiassa käyminen jokaisen pelastustoimen jälkeen viivästyttää uusia pelastuksia ja aiheuttaa lisää kuolemia.

Alusten pitää jatkossa mennä satamaan, vaikka kapteeni olisi tietoinen muista merihädässä olevista. Tämä on ristiriidassa kansainvälisten meripelastussopimusten kanssa, jotka velvoittavat kapteenin pelastamaan merihädässä olevat ihmiset välittömästi.

”Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Italian hallitus yrittää vaikeuttaa järjestöjen toimintaa merellä. Järjestöjä ja niiden työntekijöitä on kriminalisoitu ja häiritty jo vuosia. Suurin huoli on tietysti niistä ihmisistä, jotka jäävät merelle ilman apua”, sanoo Kaisa Väkiparta, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston viestintäpäällikkö.

Tilannetta pahentaa Italian viimeaikainen tapa osoittaa järjestöjen aluksille usein satama, joka voi sijaita jopa neljän päivän matkan päässä sen sijainnista.

”Muutosten tavoitteena on pitää pelastusalukset pitkään poissa pelastusalueelta ja vähentää niiden kykyä auttaa hädässä olevia ihmisiä. Pelastusalusten vähäisempi läsnäolo merellä johtaa väistämättä yhä useampien ihmisten hukkumiseen”, sanoo Kaisa Väkiparta.

Uusi asetus myös velvoittaa järjestöt keräämään aluksille pelastetuilta ihmisiltä henkilötiedot ja tieto aikomuksesta hakea kansainvälistä suojelua sekä jakamaan nämä tiedot viranomaisten kanssa.

”Kansainvälistä suojelua haetaan valtiolta, ja heidän velvollisuutensa on käynnistää tämä prosessi. Aluksilla on ensisijaista turvata ihmisten välittömät tarpeet, ja vasta kun ihmiset ovat päässeet turvallisesti maihin, on turvapaikkahakemusten aika”, Kaisa Väkiparta painottaa.

Lääkärit Ilman Rajoja on yhdessä 19 muun etsintä- ja pelastustoimintaa tekevän järjestön kanssa julkaissut tänään kannanoton, jossa kritisoi voimakkaasti Italian hallituksen yritystä estää merihädässä olevien ihmisten auttamista. Lue englanninkielinen kannanotto täältä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia