”Ilmastokriisi muuttaa turvallisuuspolitiikan reunaehtoja” – Europarlamentaarikko Ville Niinistö ja tutkija Emma Hakala keskustelevat ilmastoturvallisuudesta Maailma kylässä -festivaaleilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Ilmastokriisi muuttaa turvallisuuspolitiikan reunaehtoja” – Europarlamentaarikko Ville Niinistö ja tutkija Emma Hakala keskustelevat ilmastoturvallisuudesta Maailma kylässä -festivaaleilla

Mikä on ilmastonmuutoksen rooli tulevaisuuden turvallisuuskeskustelussa? Miten ilmastonmuutoksen ketjuuntuvat vaikutukset kärjistävät köyhyyttä, konflikteja, ruokapulaa ja pakolaisuutta?

Ilmastonmuutoksen ja turvallisuuspolitiikan suhdetta pohtivat europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala Sadankomitean hallituksen varapuheenjohtaja Nora Luoman haastattelussa lauantaina 27.5. Maailma kylässä -festareilla.

”Ilmiönä ilmastonmuutos haastaa tavan ajatella turvallisuutta kansallisen turvallisuuden näkökulmasta, koska niin ongelma kuin ratkaisutkin ovat globaaleja”, kertoo Luoma.

Haastattelussa käydään läpi ilmastopolitiikkaa ja sitä, miten se yhdistyy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Lisäksi nostetaan esiin uusia tutkimustuloksia ja EU:ssa meneillä olevia toimia ja peilataan niitä Suomen toimintaan. Miten päättäjät varmistavat turvallisen tulevaisuuden, kun aseilla ei välttämättä torjuta aikamme suurinta turvallisuusuhkaa?

”Ilmastokriisi muuttaa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan tekemisen reunaehtoja. Kestävää turvallisuutta ei ole mahdollista rakentaa ympäristötuhon maailmassa”, sanoo Hakala.

”Ilmastokriisi, luonnonkatastrofit ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen kiristävät jännitteitä eri puolilla maailmaa. Samanaikaisesti paheneva kuivuus ja tulvat eri puolilla Eurooppaa muistuttavat, että tämä ei ole yksin globaalin etelän ongelma, vaan koskettaa meitä kaikkia”, Niinistö sanoo.

Keskustelu on osa Sadankomitean Turvallisempia ilmoja, EU! -eurooppatiedotushanketta. Hankkeen tarkoitus on lisätä tietoisuutta ilmastoturvallisuudesta osana EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. 

Tapahtuma pidetään lauantaina 27.5.2023 kello 17.35–17.55 Puhelavalla, Maailma kylässä -festivaaleilla, Helsingin Suvilahdessa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Rauhanjärjestö Sadankomitea käy aktiivista yhteiskunnallista keskustelua militarismin purkamisen ja rauhan edistämisen sekä ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin puolesta. Järjestö jakaa asiantuntijuuttaan esimerkiksi median, ministeriöiden ja YK:n käyttöön. Sadankomitea on rauhan ja turvallisuuden asiantuntijajärjestö, joka perustettiin vuonna 1963 edistämään globaalia ydinaseriisuntaa. www.sadankomitea.fi 

Tapahtuma Maailma kylässä -festarien sivuilla: https://maailmakylassa.fi/ohjelma/suomen-turvallisuus-lampenevassa-maailmassa/ 

Ohjelmaa voi seurata myös festivaalin verkkosivujen Online-ohjelmassa: https://maailmakylassa.fi/sijainti/online/ 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia