EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU ei saa olla osallisena ihmishenkien menettämiseen Välimerellä

Jälleen kerran kymmeniä ihmishenkiä on menetetty Euroopan rajoilla, koska EU ei ole mahdollistanut suojelua hakevien ihmisten turvallista saapumista Eurooppaan.

Viime viikolla satoja ihmisiä katosi ja oletetaan kuolleen veneonnettomuudessa lähellä Kreikan rannikkoa. Mukana hukkui Eurooppaan pyrkiviä lapsia ja äitejä, joita oli pidetty liian täynnä olevan kalastusaluksen kannen alla. Useiden jäsenvaltioiden viranomaisille ilmoitettiin hädässä olevasta aluksesta useita tunteja ennen sen kaatumista, ja paikalla oli myös Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin lentokone.

Tällaiset inhimilliset tragediat toistuvat Euroopan maa- ja merirajoilla päivittäin. Tämän vuoden ensimmäinen neljännes oli kohtalokkain siirtolaisille keskisen Välimeren reitillä kuuteen vuoteen.

Yhdistyneet kansakunnat, ihmisoikeusaktivistit, kansainväliset kansalaisjärjestöt, ja lukemattomat tutkivat toimittajat sekä tiedotusvälineet ovat vuosien ajan dokumentoineet ihmisoikeusloukkauksia, laittomia palautuksia ja järjestelmällisiä epäonnistumisia etsintä- ja pelastustoimissa, joista on nyt tullut EU:n de facto keino hallita muuttoliikettä.  

Näistä rikkomuksista ja vääryyksistä on julkaistu satoja raportteja ja todisteita, jotka perustuvat suoraan todistajien ja eloonjääneiden lausuntoihin. Järjestöt ovat sinnikkäästi vaatineet yhdessä Euroopan komission, jäsenvaltioiden ja eurooppalaisten päättäjien kanssa toimenpiteitä ihmisoikeusloukkausten ja järjettömien kuolemantapausten lopettamiseksi EU:n rajoilla. 

Toimenpiteiden sijaan jotkut EU-maat ovat rajusti vähentäneet etsintä- ja pelastuskapasiteettia koko Välimeren alueella piittaamatta kansainvälisistä velvoitteista. Lisäksi maat ovat rajoittaneen kansalaisyhteiskunnan operaatioita merellä, minkä takia hädässä oleville siirtolaisille ei voida tarjota nopeaa ja tehokasta apua. 

Jäsenvaltiot sopivat toissaviikolla eurooppalaisen turvapaikka- ja maahanmuuttojärjestelmän uudistuksesta, joka kuitenkin perustuu pelotteeseen ja järjestelmälliseen säilöönottoon EU:n rajoilla. Tämä todennäköisesti vain kannustaa laittomiin palautuksiin ja aiheuttaa lisää kuolemantapauksia sekä ajaa sotaa ja väkivaltaa pakenevat ihmiset entistä vaarallisemmille reiteille. Samaan aikaan EU:n jäsenvaltiot luottavat edelleen epämääräisiin ja kalliisiin sopimuksiin kolmansien maiden kanssa yrittääkseen päästä eroon turvapaikkavastuustaan. 

Vaadimme näiden kuolemantapausten tutkimista, sekä erityisesti tutkintaa EU:n jäsenvaltioiden ja Frontexin roolista. Vaadimme Euroopan komission puheenjohtajaa Ursula Von der Leyenia ottamaan vihdoin selkeän kannan puutteellisiin pelastustoimiin Euroopan maa- ja merirajoilla ja saattamaan jäsenvaltiot vastuuseen.

Vaadimme saada eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmänä, joka takaa ihmisille oikeuden hakea suojelua kunnioittaen heidän ihmisoikeuksiaan.  

EU:n tulisi luopua syyttämästä siirtolaisonnettomuuksista vain salakuljettajia ja nähdä, että pelkkä rikollisverkostojen purkaminen ei ole ratkaisu. Kehotamme EU:ta ja jäsenvaltioita perustamaan ennakoivia, valtioiden johtamia etsintä- ja pelastusoperaatioita Välimerellä. 

Liian monen vuoden ajan olemme kuulleet vain tyhjiä sanoja Euroopan komissiolta ja EU:n jäsenvaltioilta ihmishenkien menetyksistä Välimerellä.  

Ei enempää sanoja. On aika vihdoin suojella Euroopasta turvaa etsivien ihmisten elämää ja oikeuksia. 

Allekirjoittajat:  

Amnesty International 

Danish Refugee Council 

HIAS Europe 

Human Rights Watch 

International Rescue Committee 

Médecins sans Frontières / Lääkärit ilman rajoja

Missing Children Europe 

Oxfam 

Save the Children 

SOS Children’s Villages International  

Kannanotto ja lähteet englanniksi: https://www.savethechildren.net/news/eu-must-not-be-complicit-loss-lives-sea-and-rights-violations-europe-s-borders#_ftn10 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia