Äänestäjä, haasta ehdokkaasi! | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äänestäjä, haasta ehdokkaasi!

Reilun kaupan edistämisyhdistys ja Globbarit kehottavat äänestäjiä haastamaan kunnallisvaaliehdokkaat toimimaan eettisten julkisten hankintojen puolesta ja edistämään Reilun kaupan periaatteilla tuotettujen tuotteiden hankintaa.

Kuntavaalit pidetään sunnuntaina 28.10.2012. Nyt sinulla on äänestäjänä tärkeä mahdollisuus vaikuttaa, sillä lähellä tehtävät päätökset vaikuttavat myös kauas! Haasta kuntasi ehdokkaat toimimaan eettisten julkisten hankintojen puolesta tullessaan valituksi valtuustoon.

Julkiset hankinnat vastaavat Suomessa 15% koko bruttokansantuotteesta ja pelkästään kunnat ja kaupungit tekevät vuosittain hankintoja yli 12 miljardilla eurolla. Kunnissa hankitaan esimerkiksi kahvia, teetä, hedelmiä, työvaatteita, urheilupalloja, elektroniikkaa ja vaikkapa katukiviä, joiden alkuperä on kehitysmaassa.

Taloustutkimuksen vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisten enemmistölle ei ole yhdentekevää, millaisia hankintoja yhteisillä rahoilla tehdään: 84% suomalaisista ei halua, että julkisilla varoilla ostetaan tuotteita, joita valmistettaessa on saatettu hyväksikäyttää lapsityövoimaa tai muulla tavalla polkea työntekijöiden oikeuksia.

Kuntien valtuutetut ovat julkisilla varoilla tehtävistä ostoksista päättävinä toimijoina avainasemassa siinä, miten hyödynnetään mahdollisuutta huomioida sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Pitkän tähtäimen hankintapolitiikan, hankintaohjeistuksien tai yksittäisten linjauksien kautta voidaan vaikuttaa siihen, millä tavoin hankinnoilla voidaan vaikuttaa sekä oman elinpiirin sisällä että sen ulkopuolella.

Suomessa on kuusi kaupunkia ja yksi kunta, joille on myönnetty Reilun kaupan kaupungin arvonimi: Espoo, Joensuu, Lohja, Pori, Riihimäki, Tampere ja Utajärvi. Ruotsissa sen sijaan arvonimen saaneita kaupunkeja ja kuntia on jo 50 kappaletta. Näissä kuntavaaleissa on kirin paikka!

Äänestäjä, haasta ehdokkaasi toimimaan globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseksi tullessaan valituksi kunnanvaltuustoon! Ohjeet haastamisesta ja haastelomake löytyvät täältä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia