Blogit

Nyt se on todistettu: Rikkaat kuluttavat enemmän energiaa

Ilmastonmuutoksen torjunnassa käännetään katseet mielellään suuriin valtioihin, kuten Intiaan ja Kiinaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan eniten energiaa kuluttaa rikkain väestönosa – kaikkialla.

Kuka on vastuussa ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta ja kenen pitäisi tehdä eniten? Tähän kysymykseen etsitään mielellään vastausta aina silloin, kun halutaan välttää ikävät poliittiset päätökset.

Esimerkiksi Suomessa vedotaan mielellään pieneen väestöön ja osoitetaan Kiinaa ja Intiaa, joiden päästöt ovat suuret muun muassa suuren väestön takia.

Ilmastotoimia varten tarvitaan tietoa siitä, mistä päästöt oikein tulevat. Tuore Leedsin yliopiston tutkimus tarjoaa yhden vastauksen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 86 maan asukkaiden energiajalanjälkeä: sitä, miten paljon he kuluttavat energiaa ja kuinka paljon he käyttävät energianintensiivisiä tavaroita ja palveluita. Tarkoituksena oli saada selville, miten tulotaso vaikuttaa energiankulutukseen. Mukana oli niin kehittyviä kuin teollistuneitakin maita.

Tulos on tavallaan itsestäänselvä: rikkaat kuluttavat enemmän.

Nature Energy -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kaikissa maissa ja tuloluokissa rikkaimman kymmenen prosentin energiajalanjälki on runsaat 20 kertaa isompi kuin köyhimmän.

Esimerkiksi polttoaineeseen menee rikkailla 187 kertaa enemmän rahaa kuin köyhillä – ja useimmiten fossiilisiin polttoaineisiin.

Tutkimuksessa näkyy rikkaiden ja köyhien maiden välinen ero. Eniten energiaa kuluttavaan viiteen prosenttiin kuuluu Isossa-Britanniassa 20 prosenttia, Saksassa 40 prosenttia ja Luxemburgissa peräti 100 prosenttia kansasta.

Sen sijaan kiinalaisista vain kaksi prosenttia ja intialaisista vain 0,02 prosenttia kuuluu eniten energiaa kuluttavien ryhmään. Lisäksi esimerkiksi Britanniassa köyhimmätkin kuluttavat moninkertaisesti enemmän kuin vaikkapa Intian köyhimmät.

Kiinnostavaa kuitenkin on, että 20-kertainen ero pätee tutkimuksen mukaan kaikkiin maihin. Toisin sanoen: rikkaiden ja köyhien välinen energiakuilu on valtava myös köyhissä maissa.

Syyllistämisessä ei ole kovinkaan paljon järkeä aikana, jolloin kaivataan tiukkoja ilmastotoimia kaikilta mailta ja samaan aikaan yhteishenkeä muun muassa koronapandemian taltuttamiseksi. Kaikkien pitää toimia. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että ilmastotoimissa kannattaa keskittyä rikkaimpaan väestönosaan. Ja heitä on eniten rikkaissa maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta