Blogit

Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia

Unepin tuoreen raportin mukaan kehittyneet maat ovat viime vuosina vieneet miljoonia autoja kehittyviin maihin. Yksi hyvä esimerkki käytettyjen autojen vaikutuksista on Kirgisia, jossa tieliikenneonnettomuuksia riittää. Yhtenä syynä saattavat olla japanilaiset tuontiautot.

Kirgisian pääkaupungissa Biškekissä ilma tuntuu ja tuoksuu kummallisen kuivalta ja kitkerältä. Ei tee mieli vetää keuhkoja täyteen ilmaa. Silmiä kirveltää.

Ilmaa saastuttaa hiililämpövoimala mutta myös ikivanha autokanta. Omasta lapsuudestani, 1980–1990-luvulta, tutut Ladat painelevat yhä liikenteessä. Eksoottinen kokemus on myös pakokaasua pöllyttävä pikkubussi, marshrutka, jolla taitetaan pitkiäkin välimatkoja.

Viimevuotinen Kirgisian reissu palasi mieleeni tänään, kun luin YK:n ympäristöohjelman raporttia (pdf) käytettyjen autojen dumppaamisesta kehitysmaihin.

Juttu aiheesta löytyy täältä.

Peruskuvio on tämä: Kehittyneet maat vievät käytettyjä autojaan kehitysmaihin. Vanhat autot saastuttavat enemmän, joten viennillä on suora vaikutus kehitysmaiden ilmansaasteisiin ja päästöihin.

Ehkä hieman vähemmän tunnettu yksityiskohta on se, että vanhat autot ovat ongelma myös tieturvallisuuden kannalta.

Kirgisia on väkiluvultaan vain hieman Suomea suurempi maa, mutta WHO:n tilastojen mukaan siellä tapahtuu noin kolme kertaa enemmän tieliikennekuolemia. Ulkoministeriön matkustustiedote määrittelee maan liikenteen ”vaaralliseksi”.

Syitä on monia: tiestön huono kunto, humalassa ajaminen, yleinen piittaamattomuus sekä se, että ajokortin voi ostaa autokoulua käymättä.

Käytetyillä autoillakin saattaa kuitenkin olla osuutta asiaan. Kuljemme Biškekissä kirgisialaisen tulkkimme kyydissä ja ihmettelemme, miksi ihmeessä auton ratti on oikealla puolella, kun Kirgisiassa kuitenkin on oikeanpuoleinen liikenne.

”Tänne tuodaan paljon autoja Japanista”, tulkki selittää huolettomasti.

UNEPin raportin mukaan Japanista viedäänkin paljon autoja, joissa ratti on vastaanottajamaan kannalta väärällä puolella. Se vaikuttaa tieturvallisuuteen, sillä esimerkiksi kaistanvaihto voi olla onnenkauppaa, kun ratti ei ole siellä, missä pitäisi.

Monet maat ovat kieltäneet ”vääränkätisten” autojen tuonnin, mutta ei Kirgisia. Esimerkiksi Georgiassa vuonna 2015 neljännes rekisteröidyistä autoista oli tarkoitettu vasemmanpuoleiseen liikenteeseen, ja samantyyppiset trendit pätevät myös Kirgisiaan ja Venäjään, raportissa kerrotaan.

Huonokuntoisten autojen dumppaamisen lopettamiseen tarvitaan kaikkien osapuolten yhteistyötä: Kirgisian kaltaisten maiden pitää vaatia, että teollisuusmaista tuotavat autot täyttävät tietyt laatustandardit. Esimerkiksi Kirgisiaan saa tuoda tällä hetkellä kymmenen vuotta vanhoja autoja ja UNEPin raportin mukaan sen ympäristösääntely on ”erittäin heikkoa”.

Vähintään yhtä tärkeää on myös se, että teollisuusmaat menevät itseensä ja lakkaavat kuvittelemasta, että käytetyn auton vienti muualle tarkoittaa, että autoa ja sen päästöjä ja muita vaikutuksia ei ole enää olemassa. Ketään ei hyödytä se, että teollisuusmaan autoilija kuvittelee tekevänsä ekoteon ja vanha auto päätyy saastuttamaan jonkin toisen maan ilmaa ja aiheuttamaan siellä onnettomuuksia.

Maailma.net

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta