Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.

Autoja jonossa.

Ghana on viime aikoina ryhtynyt rajoittamaan käytettyjen autojen tuontia maahan. Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Teollisuusmaista tuodut käytetyt autot lisäävät päästöjä ja saastumista ja heikentävät tieturvallisuutta monissa kehittyvissä maissa, selviää YK:n ympäristöohjelman UNEPin tuoreesta raportista (pdf).

UNEPin eilen julkaistun tutkimuksen mukaan vuosina 2015–2018 maailmassa vietiin maasta 14 miljoonaa autoa. 70 prosenttia viedyistä autoista vietiin matalan tulotason ja keskitulotason maihin. Yleisin kohde oli Afrikka.

”Vuosien varrella kehittyneet maat ovat vieneet yhä enemmän käytettyjä ajoneuvojaan kehitysmaihin. Koska se tapahtuu laajasti sääntelemättä, tästä on tullut saastuttavien ajoneuvojen vientiä. Tehokkaiden standardien ja sääntelyn puute johtaa vanhojen, saastuttavien ja turvattomien ajoneuvojen dumppaamiseen”, toteaa Unepin pääjohtaja Inger Andersen tiedotteessa.

Liikennesektori aiheuttaa noin neljänneksen globaaleista energiaan liittyvistä kasvihuonekaasupäästöistä. Vanhojen ajoneuvojen vienti lisää päästöjä, sillä ne tuottavat enemmän pienhiukkas- ja typpioksidipäästöjä, jotka vaikuttavat etenkin kaupunkien ilmanlaatuun. Ne ovat usein myös huonokuntoisempia ja heikentävät näin tieturvallisuutta.

Ongelmana on, että yhteisiä sääntöjä siitä, minkälaisia ajoneuvoja maasta saa viedä, ei ole olemassa. Myöskään kehittyvät maat eivät useinkaan vaadi maahan tuotavilta autoilta ympäristö- tai turvallisuusstandardien noudattamista. Raportissa on mukana noin 146 maata, joista kahdella kolmasosalla on erittäin heikko tai heikko sääntely ajoneuvojen tuonnin suhteen, raportissa kerrotaan.

Tutkimus koskee niin sanottuja kevyitä ajoneuvoja eli alle 3,5 tonnin painoisia ajoneuvoja.

Eniten käytettyjä autoja vie EU. Ajoneuvoja vie satamiensa kautta etenkin Alankomaat. Hiljattain tehdyn selvityksen mukaan useimmat maasta vietävät autot ovat 16–20 vuotta vanhoja eivätkä ne täytä EU:n EURO4-päästöstandardia. Esimerkiksi Gambiaan viedyt käytetyt autot ovat keskimäärin 19 vuotta vanhoja ja neljännes Nigeriaan viedyistä on 20 vuotta vanhoja, raportissa kerrotaan.

Raportissa vaaditaan yhteisten standardien käyttöönottoa ongelman ratkaisemiseksi. Esimerkiksi osa Länsi- ja Pohjois-Afrikan maista on jo ottanut käyttöön omat sääntönsä. Marokko sallii vain alle viisi vuotta vanhojen, EU:n EURO4-päästöstandardin täyttävien autojen tuonnin. Seurauksena sen autokanta on monia muita parempi, raportissa kerrotaan.

Myös Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö ECOWAS ottaa tammikuun alussa käyttöön polttoainestandardit ja kannustaa jäsenmaitaan myös ikärajojen asettamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia