Blogit

Espanjassa kauhistuttiin sikojen määrästä – sikoja teurastettiin vuodessa enemmän kuin maassa on ihmisiä

Iberian- ja serranonkinkun suosio on kasvattanut Espanjassa sikojen määrää miljoonilla. Suomi ei yllä Espanjan lukuihin, mutta tilastot osoittavat, ettei armeijan kasvisruokapäivistä kannata olla huolissaan.

Espanjassa on huolestuttu maan sikateollisuuden vaikutuksista ympäristöön. Maan ympäristöministeriön elokuussa julkaisemien tilastojen mukaan maassa on jo enemmän sikoja kuin ihmisiä, noin 50 miljoonaa. Espanjan väkiluku on noin 46,5 miljoonaa.

Väitettä on jouduttu jo oikomaan, sillä luku viittaa teurastettuihin sikoihin. Todellisuudessa sikojen määrä pysyy ihmisten määrää matalampana, sillä osa porsaista teurastetaan jo pian niiden syntymän jälkeen, kertoo Euronews.

Joka tapauksessa sikoja on paljon Määrä on kasvanut Espanjassa vuodesta 2013 lähtien noin 9 miljoonalla, sillä iberian- ja serranonkinkun kysyntä on ulkomailla kasvanut. Myös espanjalaiset itse ovat mieltyneet sianlihaan.

Sikateollisuuden kasvu herättää huolta ympäristön kannalta, sillä kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisen lisäksi sikateollisuus vaikuttaa etenkin veteen.

Jokainen espanjalainen sika kuluttaa vettä 15 litraa päivässä, ja kokonaismääränä sikateollisuus käyttää enemmän vettä kuin Zaragozan, Sevillan ja Alicanten kaupungit yhteensä, kertoo The Guardian. Kuivuudesta kärsivässä Espanjassa se ei ole pieni ongelma. Sikojen jätökset saastuttavat myös pohjavettä. Sikateollisuudessa myös työskentelee paljon siirtotyöläisiä, joiden työolosuhteet ovat herättäneet huolta.

Espanjassa on määrällisesti eniten porsaita koko EU:n alueella. Tilanne on samantyyppinen kuitenkin myös monissa muissa EU-maissa. Tanskassa sikoja on peräti 215 sataa ihmistä kohti, kertoo BBC.

Suomi ei yllä Espanjan lukuihin. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa on noin 1,1 miljoonaa sikaa. Lihatiedotus kertoo, että luullista sianlihaa kulutetaan vuosittain 33,4 kiloa henkeä kohti, mikä on yli kolmanneksen vähemmän kuin Espanjassa.

Silti suomalaiset lihankulutustilastot ovat mykistäviä. Esimerkiksi vuoteen 1970 verrattuna suomalaisten lihankulutus on 1,8-kertaistunut.

Viime vuosina kulutus on toki tasaantunut ja kasvisruuan suosio kasvanut, mutta kovin pienenä suomalaisten lihankulutusta ei voi vieläkään pitää. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) järkytystä armeijan suunnitelmista lisätä kasvisruokaa ja huolta ”ideologisesta” kasvissyönnistä voikin pitää vahvasti liioiteltuina. Tilastot osoittavat, että lihaideologia elää ja voi hyvin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.