Blogit

Äitiyskuolleisuuden lopettaminen maksaisi 46 sotilaslentokoneen verran, laskevat tutkijat – Mutta onko kaikessa kyse rahasta?

YK:n väestörahasto sekä joukko yhdysvaltalaisia yliopistoja on laskenut, mitä maksaisi poistaa maailmasta estettävissä oleva äitiyskuolleisuus ja sukupuolittunut väkivalta sekä taata kaikilla mahdollisuus perhesuunnitteluun ja ehkäisyyn kymmenen vuoden sisällä. Raha ei kuitenkaan riitä, jos asenteisiin ei pystytä puuttumaan.

Kaikki tietävät, että hyvinvointi jakaantuu maailmassa järkyttävän epätasaisesti. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa raskaana oleva nainen kuolee 383 kertaa todennäköisemmin kuin Suomessa.

Mitä maksaisi hoitaa asia viimeinkin kuntoon?

YK:n väestörahasto sekä joukko yhdysvaltalaisia yliopistoja on laskenut, kuinka paljon rahaa tarvitaan, jos halutaan poistaa maailmasta estettävissä oleva äitiyskuolleisuus ja sukupuolittunut väkivalta sekä taata kaikilla mahdollisuus perhesuunnitteluun ja ehkäisyyn kymmenen vuoden sisällä.

Kokonaishintalappu on 265 miljardia dollaria eli noin 236 miljardia euroa, neljä kertaa Suomen valtion ensi vuoden budjetin verran. Osa rahasta on jo olemassa, mutta käytännössä lisää tarvittaisiin 198 miljardia euroa.

Esimerkiksi estettävissä olevien äitiyskuolemien lopettaminen maksaisi tärkeimmissä maissa yhteensä runsaat sata miljardia euroa, perhesuunnittelupalveluiden takaaminen 61 miljardia ja sukupuolittuneen väkivallan poistaminen 38 miljardia euroa.

Unfpa ei kerro kovin tarkasti, mihin rahat käytettäisiin, mutta käytännössä esimerkiksi naisten ohjaamiseen äitiysklinikoille, joilla on ammattitaitoista henkilökuntaa.

Tutkimuksesta kerrottiin tällä viikolla Nairobissa, jossa juhlitaan YK:n väestö- ja kehityskonferenssin 25-vuotispäivää.

Luvut asettuvat mittakaavaansa, kun niitä verrataan maailman muihin rahareikiin. Kokonaissumma on vähemmän kuin maksut, joita maailman 20 tärkeimmältä pankilta peritään väärinkäytöksistä, Unfpa kertoo tiedotteessaan.

Pelkkä äitiyskuolleisuuden poistaminen maksaisi suunnilleen saman verran kuin 46 maailman kalleinta sotilaslentokonetta. Kyse on siis pisarasta meressä, kuten Unfpan pääjohtaja Natalia Kanem sanoo.

Toisaalta kaikessa ei kyse ole rahasta. Naisten oikeudet ja seksuaaliterveys ovat herkkiä aiheita monissa kehittyvissä maissa, ja viime vuosina niitä vastaan on alettu kampanjoida Euroopassakin, puhumattakaan Yhdysvalloista, joka presidentti Donald Trumpin määräyksestä katkaisi rahoituksen abortin edes mainitsevilta järjestöiltä.

Ei auta rakentaa äitiysklinikoita tai kaupata ehkäisyvälineitä, jos naiset eivät pääse lähtemään klinikalle ja ehkäisystä päättää mies tai anoppi. Myös naisiin kohdistuva väkivalta on niin yleinen ilmiö, että on vaikea kuvitella, että se voitaisiin poistaa kymmenessä vuodessa.

Poliitikot ymmärtävät kuitenkin parhaiten puhetta rahasta. Ja myös asenteiden muuttamiseen tarvitaan rahaa. Siksi on hyvä, että joku julkaisee laskelmia, vaikkakin ylimalkaisia. Se osoittaa, että kaikki ongelmat eivät ole niin ylitsepääsemättömiä kuin voisi kuvitella.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta