Uutiset

Kirkkonummesta Suomen toinen Reilun kaupan kunta

Kirkkonummi valittiin Suomen toiseksi Reilun kaupan kunnaksi Utajärven jälkeen.
(Kuva: Laura Billings / cc 2.0)

Kirkkonummi valittiin viime lauantaina Suomen toiseksi Reilun kaupan kunnaksi Utajärven jälkeen. Arvonimi myönnetään kaupungille, joka sitoutuu edistämään Reilua kauppaa ja tekemään omissa hankinnoissaan eettisiä valintoja.

Kirkkonummen Reilun kaupan kannatustyöryhmän puheenjohtaja Minna Hakapään mukaan minimikriteerit täyttyivät kaupungissa nopeasti.

"Teimme kunnanvaltuustossa viime keväänä päätöksen, että Kirkkonummi pyrkii Reilun kaupan kunnaksi ja perustimme kannatustyöryhmän. Kirkkonummelaisten yritykset ja yhdistykset tulivat mielellään mukaan."

Hakapää korostaa, että julkisissa hankinnoissa pitää tehdä myös eettisiä päätöksiä ja pienillä asioilla voi saada paljon hyvää aikaan.

Myös Reilun kaupan puheenjohtaja Janne Sivonen onnittelee Kirkkonummea tittelin saavuttamisesta. Hän myös muistuttaa, että suomalaisista jopa lähes 80 prosenttia katsoo, ettei verovaroin tulisi hankkia tuotteita, joiden tuotannossa on hyväksikäytetty lapsityövoimaa tai loukattu muulla tavoin työntekijöiden oikeuksia.

Reilun kaupan kaupunki -arvonimen ovat Suomessa saaneet myös Espoo, Joensuu, Lohja, Pori, Riihimäki ja Tampere.

Reilu kauppa ihmisoikeudettyöpolitiikkakauppa Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

(Kuva: Phil Wiffen / cc 2.0)
(Kuva: Bruno Girin / cc 2.0)

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.
(Kuva: gordontour / Flickr.com / cc 2.0)

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.