Uutiset Reilu kauppa

Kysely: Enemmistö suomalaisista tahtoo yritysten kunnioittavan ihmisoikeuksia

Reilun kaupan merkki on tuoreen kyselyn mukaan Suomen tunnetuimpia vastuullisuusmerkkejä.
(Kuva: Phil Wiffen / cc 2.0)

Lähes neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että suomalaisyritysten tulee huomioida ihmisoikeuksien toteutuminen hankkiessaan raaka-aineita ja tuotteita kehitysmaista. Kolme neljästä myös pitää tärkeänä, ettei verovaroja käytetä riisto- tai lapsityövoimalla valmistettuihin tuotteisiin, käy Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä (pdf).

Kyselyn teetti Reilu kauppa ry, joka markkinoi Suomessa Reilun kaupan sertifikaatin saaneita tuotteita. Reilun kaupan merkki oli kyselyn mukaan viidestä vastaajille esitetystä brändeistä tunnetuin: 81 prosenttia tunnisti merkin. Seuraavaksi parhaiten suomalaiset tunsivat Luomu-merkin sekä kestävän kehityksen Rainforest Alliance -merkin.

83 prosenttia vastanneista sanoi myönsi tietävänsä, mitä Reilun kaupan merkki tarkoittaa. Tietoisuus on noussut viime vuodesta kuusi prosenttiyksikköä.

Myös Reilun kaupan tuotteiden ostaminen on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Merkin tuntevista suomalaisista 84 prosenttia sanoi ostavansa vähintään silloin tällöin Reilun kaupan tuotteita. Nousua oli kuusi prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Reilun kaupan merkki takaa viljelijöille ja työntekijöille tuotteesta takuuhinnan sekä yhteisölle Reilun kaupan lisän. Kyselyn mukaan suurin osa myös luottaa brändiin, joskin luottamus kasvaisi, jos kuluttajat tietäisivät paremmin, mikä osuus hinnasta menee viljelijälle.

"Viljelijän saaman korvauksen lisäksi kuluttajia kiinnostaa myös lopputuotteen hintarakenne. Siksi yritysten tulisi nähdä mahdollisimman läpinäkyvä hinnoittelu kilpailuvalttina ja mahdollisuutena erottautua", sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastateltiin runsasta tuhatta suomalaista lokakuun lopussa.

Reilu kauppa ihmisoikeudettyökauppakuluttaminenyhtiöt Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.