Uutiset Reilu kauppa

Kysely: Enemmistö suomalaisista tahtoo yritysten kunnioittavan ihmisoikeuksia

Reilun kaupan merkki on tuoreen kyselyn mukaan Suomen tunnetuimpia vastuullisuusmerkkejä.
(Kuva: Phil Wiffen / cc 2.0)

Lähes neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että suomalaisyritysten tulee huomioida ihmisoikeuksien toteutuminen hankkiessaan raaka-aineita ja tuotteita kehitysmaista. Kolme neljästä myös pitää tärkeänä, ettei verovaroja käytetä riisto- tai lapsityövoimalla valmistettuihin tuotteisiin, käy Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä (pdf).

Kyselyn teetti Reilu kauppa ry, joka markkinoi Suomessa Reilun kaupan sertifikaatin saaneita tuotteita. Reilun kaupan merkki oli kyselyn mukaan viidestä vastaajille esitetystä brändeistä tunnetuin: 81 prosenttia tunnisti merkin. Seuraavaksi parhaiten suomalaiset tunsivat Luomu-merkin sekä kestävän kehityksen Rainforest Alliance -merkin.

83 prosenttia vastanneista sanoi myönsi tietävänsä, mitä Reilun kaupan merkki tarkoittaa. Tietoisuus on noussut viime vuodesta kuusi prosenttiyksikköä.

Myös Reilun kaupan tuotteiden ostaminen on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Merkin tuntevista suomalaisista 84 prosenttia sanoi ostavansa vähintään silloin tällöin Reilun kaupan tuotteita. Nousua oli kuusi prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Reilun kaupan merkki takaa viljelijöille ja työntekijöille tuotteesta takuuhinnan sekä yhteisölle Reilun kaupan lisän. Kyselyn mukaan suurin osa myös luottaa brändiin, joskin luottamus kasvaisi, jos kuluttajat tietäisivät paremmin, mikä osuus hinnasta menee viljelijälle.

"Viljelijän saaman korvauksen lisäksi kuluttajia kiinnostaa myös lopputuotteen hintarakenne. Siksi yritysten tulisi nähdä mahdollisimman läpinäkyvä hinnoittelu kilpailuvalttina ja mahdollisuutena erottautua", sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastateltiin runsasta tuhatta suomalaista lokakuun lopussa.

Reilu kauppa ihmisoikeudettyökauppakuluttaminenyhtiöt Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

(Kuva: Bruno Girin / cc 2.0)

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.
(Kuva: gordontour / Flickr.com / cc 2.0)

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.
(Kuva: waɪ.tiː / Flickr.com / cc 2.0

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.