Uutiset Ruokaturva

Järjestöt: El Niño lisännyt lapsityötä eteläisessä Afrikassa

Asiantuntijaraportin mukaan etenkin monet pojat ovat joutuneet töihin ruokapulan vuoksi.
Viljelijöitä Mosambikissa. (Kuva: Leopoldino Jeronimo / Kepa / CC BY-NC 2.0)

Sääilmiö El Niñolla on ollut tuhoisat vaikutukset lapsiin ainakin kuudessa eteläisen Afrikan maassa, sanoo kolme kansainvälistä lapsijärjestöä tuoreessa arviossaan.

Asiantuntijahaastatteluihin perustuvan raportin mukaan El Niño ja sen aiheuttama kuivuus, sateet ja ruokapula ovat johtaneet muun muassa lasten jäämiseen pois koulusta, muuttamiseen muualle sekä lasten joutumiseen töihin ja naimisiin.

Unicefin sekä Planin ja World Visionin raporttiin haastateltiin 186:ta, muun muassa järjestöissä työskentelevää asiantuntijaa. Heiltä lähes 80 prosenttia sanoi, että koulusta pois jääminen on lisääntynyt El Niñon alkamisen jälkeen. Arviossa olivat mukana Lesotho, Angola, Mosambik, Malawi, Zimbabwe ja Kongo.

Osa koulupudokkaista menee töihin, osa joutuu naimisiin. Yli puolet vastanneista uskoi, että etenkin poikien työnteko, on lisääntynyt El Niñon jälkeen.

"Ajattelemme, että ruoka ja vesi ovat tärkeimpiä asioita – se on totta, ilman niitä emme voi elää – mutta koulusta pois jääminen ja töihin tai naimisiin joutuminen nuorena lopettaa lasten elämän toisella tavalla", toteaa World Visionin eteläisen Afrikan aluejohtaja Rudo Kwaramba järjestön tiedotteessa.

Vajaa puolet vastanneista myös kertoi, että vanhemmat lähettävät lapsiaan pois ruokapulan takia.

Yhteensä El Niño vaikuttaa YK:n mukaan ympäri maailman noin 60 miljoonan ihmisen elämään. Hätäavun rahoitusvaje on yli kaksi miljardia euroa. Vaikka sääilmiö on jo päättynyt, sen vaikutusten uskotaan pahenevan vielä tänä vuonna.

Eteläisessä Afrikassa ruokapulan on arvioitu vaikuttavan noin 40 miljoonan ihmisen elämään. Maailman ruokaohjelma ilmoitti tällä viikolla nostaneensa eteläisen Afrikan tilanteen omassa luokituksessaan hätätilatasoon, jossa esimerkiksi ovat Syyria ja Etelä-Sudan. Järjestö myös kertoi aloittaneensa suurimman koskaan tehdyn ruoka-apuoperaation Malawissa, jossa lähes 40 prosenttia väestöstä tarvitsee apua.

Suomalaisista järjestöistä apua El Niñon hoitoon ovat lähettäneet muun muassa Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Suomen Punainen Risti (SPR) sekä Plan Suomi. Esimerkiksi SPR jakaa apua Malawiin, Swazimaahan ja Zimbabween. Projekteissa jaetaan muun muassa käteisapua sekä koulutetaan viljelijöitä monipuolisempaan viljelyyn.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ruokaturva katastrofiapukoulutusköyhyyslapsetruoka Eteläinen Afrikka Plan International SuomiSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

Lapsi saa lisäravintoa Keniassa

Raportti: Akuutti nälkä kasvoi viime vuonna – loppua ei näy, ellei konflikteja saada kuriin

Konfliktit ja ilmastokatastrofit ovat suurin syy siihen, miksi akuutista ruokapulasta kärsivien määrä kasvoi viime vuonna, käy ilmi avustustoimijoiden raportista.
Kylämaisema Perun Andeilla. Kuvassa näkyy kirkko.

Leipä on tiukassa Perun Andeilla

Vuoristoalueiden maatalous vaatii kehittämistä, sillä alue on köyhää ja ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta. Hallitus yllyttää erikoistumaan vientituotteisiin, mutta ilmastonmuutos tekee yhteen viljelykasviin keskittymisestä riskialtista.
Kuivunutta viljaa, Mosambik

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.