Uutiset Ruokaturva

Järjestöt: El Niño lisännyt lapsityötä eteläisessä Afrikassa

Asiantuntijaraportin mukaan etenkin monet pojat ovat joutuneet töihin ruokapulan vuoksi.
Viljelijöitä Mosambikissa. (Kuva: Leopoldino Jeronimo / Kepa / CC BY-NC 2.0)

Sääilmiö El Niñolla on ollut tuhoisat vaikutukset lapsiin ainakin kuudessa eteläisen Afrikan maassa, sanoo kolme kansainvälistä lapsijärjestöä tuoreessa arviossaan.

Asiantuntijahaastatteluihin perustuvan raportin mukaan El Niño ja sen aiheuttama kuivuus, sateet ja ruokapula ovat johtaneet muun muassa lasten jäämiseen pois koulusta, muuttamiseen muualle sekä lasten joutumiseen töihin ja naimisiin.

Unicefin sekä Planin ja World Visionin raporttiin haastateltiin 186:ta, muun muassa järjestöissä työskentelevää asiantuntijaa. Heiltä lähes 80 prosenttia sanoi, että koulusta pois jääminen on lisääntynyt El Niñon alkamisen jälkeen. Arviossa olivat mukana Lesotho, Angola, Mosambik, Malawi, Zimbabwe ja Kongo.

Osa koulupudokkaista menee töihin, osa joutuu naimisiin. Yli puolet vastanneista uskoi, että etenkin poikien työnteko, on lisääntynyt El Niñon jälkeen.

"Ajattelemme, että ruoka ja vesi ovat tärkeimpiä asioita – se on totta, ilman niitä emme voi elää – mutta koulusta pois jääminen ja töihin tai naimisiin joutuminen nuorena lopettaa lasten elämän toisella tavalla", toteaa World Visionin eteläisen Afrikan aluejohtaja Rudo Kwaramba järjestön tiedotteessa.

Vajaa puolet vastanneista myös kertoi, että vanhemmat lähettävät lapsiaan pois ruokapulan takia.

Yhteensä El Niño vaikuttaa YK:n mukaan ympäri maailman noin 60 miljoonan ihmisen elämään. Hätäavun rahoitusvaje on yli kaksi miljardia euroa. Vaikka sääilmiö on jo päättynyt, sen vaikutusten uskotaan pahenevan vielä tänä vuonna.

Eteläisessä Afrikassa ruokapulan on arvioitu vaikuttavan noin 40 miljoonan ihmisen elämään. Maailman ruokaohjelma ilmoitti tällä viikolla nostaneensa eteläisen Afrikan tilanteen omassa luokituksessaan hätätilatasoon, jossa esimerkiksi ovat Syyria ja Etelä-Sudan. Järjestö myös kertoi aloittaneensa suurimman koskaan tehdyn ruoka-apuoperaation Malawissa, jossa lähes 40 prosenttia väestöstä tarvitsee apua.

Suomalaisista järjestöistä apua El Niñon hoitoon ovat lähettäneet muun muassa Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Suomen Punainen Risti (SPR) sekä Plan Suomi. Esimerkiksi SPR jakaa apua Malawiin, Swazimaahan ja Zimbabween. Projekteissa jaetaan muun muassa käteisapua sekä koulutetaan viljelijöitä monipuolisempaan viljelyyn.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ruokaturva katastrofiapukoulutusköyhyyslapsetruoka Eteläinen Afrikka Plan International SuomiSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

Käsi, jolla siemeniä
Latinalaisessa Amerikassa nälkäisten määrä on kasvanut.
(Kuva:
Ben White
/
CAFOD Photo Library
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nälkä ja ylipaino piinaavat Latinalaista Amerikkaa

Nälkäisten määrä on kasvanut Latinalaisessa Amerikassa, mutta samalla ruokatrendien muutokset ovat kääntäneet myös ylipainon kasvuun, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö.
Ihmisiä Dadaabin pakolaisleirillä Somaliassa
Dadaabia on pidetty maailman suurimpana pakolaisleirinä.
(Kuva:
Anouk Delafortrie
/
EU Commission DG ECHO
/
CC BY-ND 2.0
)

Maailman ruokaohjelma leikkaa pakolaisten ruoka-annoksia Keniassa

WFP tukee Keniassa 420 000:ta pakolaista. Rahapulan takia heille joudutaan antamaan vähemmän ruokaa kuin aiemmin.
Ruoka-apua jonottavia ihmisiä Etiopiassa
Ruoka-avun jonottajia Etiopiassa hallituksen ruokkimiskeskuksessa maan somalialueella toukokuussa 2017. Etiopia on kärsinyt viime aikoina vaikeasta kuivuudesta.
(Kuva:
Ayene
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Protesti asekauppaa vastaan Lontoossa
Suomen lisäksi monet muutkin Euroopan maat myyvät aseita Lähi-itään. Protesti Lontoossa syyskuussa.(Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Suomi myi Lähi-itään viime vuonna ennätysmäärän aseita

Lähes kaksi kolmasosaa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui viime vuonna Lähi-itään, selviää SaferGloben tilastoista. Rauhanjärjestöjen mielestä trendi on huolestuttava.
Intialainen matonkutoja
Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen.(Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0)

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut.(Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.