Uutiset Ruokaturva

Järjestöt: El Niño lisännyt lapsityötä eteläisessä Afrikassa

Asiantuntijaraportin mukaan etenkin monet pojat ovat joutuneet töihin ruokapulan vuoksi.
Viljelijöitä Mosambikissa. (Kuva: Leopoldino Jeronimo / Kepa / CC BY-NC 2.0)

Sääilmiö El Niñolla on ollut tuhoisat vaikutukset lapsiin ainakin kuudessa eteläisen Afrikan maassa, sanoo kolme kansainvälistä lapsijärjestöä tuoreessa arviossaan.

Asiantuntijahaastatteluihin perustuvan raportin mukaan El Niño ja sen aiheuttama kuivuus, sateet ja ruokapula ovat johtaneet muun muassa lasten jäämiseen pois koulusta, muuttamiseen muualle sekä lasten joutumiseen töihin ja naimisiin.

Unicefin sekä Planin ja World Visionin raporttiin haastateltiin 186:ta, muun muassa järjestöissä työskentelevää asiantuntijaa. Heiltä lähes 80 prosenttia sanoi, että koulusta pois jääminen on lisääntynyt El Niñon alkamisen jälkeen. Arviossa olivat mukana Lesotho, Angola, Mosambik, Malawi, Zimbabwe ja Kongo.

Osa koulupudokkaista menee töihin, osa joutuu naimisiin. Yli puolet vastanneista uskoi, että etenkin poikien työnteko, on lisääntynyt El Niñon jälkeen.

"Ajattelemme, että ruoka ja vesi ovat tärkeimpiä asioita – se on totta, ilman niitä emme voi elää – mutta koulusta pois jääminen ja töihin tai naimisiin joutuminen nuorena lopettaa lasten elämän toisella tavalla", toteaa World Visionin eteläisen Afrikan aluejohtaja Rudo Kwaramba järjestön tiedotteessa.

Vajaa puolet vastanneista myös kertoi, että vanhemmat lähettävät lapsiaan pois ruokapulan takia.

Yhteensä El Niño vaikuttaa YK:n mukaan ympäri maailman noin 60 miljoonan ihmisen elämään. Hätäavun rahoitusvaje on yli kaksi miljardia euroa. Vaikka sääilmiö on jo päättynyt, sen vaikutusten uskotaan pahenevan vielä tänä vuonna.

Eteläisessä Afrikassa ruokapulan on arvioitu vaikuttavan noin 40 miljoonan ihmisen elämään. Maailman ruokaohjelma ilmoitti tällä viikolla nostaneensa eteläisen Afrikan tilanteen omassa luokituksessaan hätätilatasoon, jossa esimerkiksi ovat Syyria ja Etelä-Sudan. Järjestö myös kertoi aloittaneensa suurimman koskaan tehdyn ruoka-apuoperaation Malawissa, jossa lähes 40 prosenttia väestöstä tarvitsee apua.

Suomalaisista järjestöistä apua El Niñon hoitoon ovat lähettäneet muun muassa Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Suomen Punainen Risti (SPR) sekä Plan Suomi. Esimerkiksi SPR jakaa apua Malawiin, Swazimaahan ja Zimbabween. Projekteissa jaetaan muun muassa käteisapua sekä koulutetaan viljelijöitä monipuolisempaan viljelyyn.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ruokaturva katastrofiapukoulutusköyhyyslapsetruoka Eteläinen Afrikka Plan International SuomiSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

Kauppias ja asiakas Meksiko Cityssä torilla
Ilmastonmuutoksen aiheuttama säiden oikuttelu vaikeuttaa maanviljelyä, sanovat tuottajat, jotka myyvät kasvattamiaan vihanneksia Meksikon pääkaupungin toreilla.
(Kuva:
Emilio Godoy
/
IPS
)

Ilmasto vaikeuttaa ruuan tuotantoa Meksikon keinosaarilla

Atsteekkien ja muiden varhaisempien kansojen luomat chinampa-saaret tuottavat tärkeän osan Meksikon pääkaupungin vihanneksista. Ilmastonmuutos ja kiihtyvä kaupunkirakentaminen kuitenkin vaarantavat ruuantuotannon tulevaisuuden alueella.
Piparkakkuja
Suomessa suunnitellaan parhaillaan joulupöydän antimia. Hauraammassa valtiossa olisimme tänä jouluna jokseenkin masentuneissa tunnelmissa ja kiristelleet vöitämme jo syksystä, kirjoittaa Jaro Karkinen
(Kuva:
Eva Holm
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Laihanakin vuonna voimme paksusti

Huono satovuosi ei aiheuta Suomessa katastrofia. Maailmantalouden rakenne pelastaa suomalaiset nälkävuosilta, mutta monet muut ihmiset se tuomitsee puutteeseen, kirjoittaa Jaro Karkinen.
Seinään maalattuja kasvoja Venezuelassa
Vihapuheen kieltävä laki nähdään sensuurin välineenä Venezuelassa, jossa väkivalta rehottaa. Vuonna 2011 käydyn kampanjan julisteisiin kuvatut 52 naista olivat menettäneet lapsensa rikollisen väkivallan seurauksena.
(Kuva:
Fidel Márquez
/
IPS
)

Sananvapaus kapenee Venezuelassa – virkamiehet saavat määritellä vihapuheen

Venezuelan hallitus kielsi vihapuheen, mutta keinot arveluttavat asiantuntijoita. Pelkona, on että sananvapaudesta ei pian ole jäljellä rippeitäkään.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.