Ympäristötuhot uhkaavat köyhien maiden kehitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristötuhot uhkaavat köyhien maiden kehitystä

Köyhien maiden saavuttama edistys voi jopa kääntyä laskuun, ellei ilmastonmuutokseen puututa, varoittaa tuore Inhimillisen kehityksen raportti.

Maailman köyhimmissä maissa saavutettu edistys uhkaa pysähtyä tai jopa kääntyä laskuun ympäristöongelmien vuoksi, varoittaa YK:n kehitysohjelma UNDP.

UNDP:n uusimman Inhimillisen kehityksen raportin mukaan maailman köyhimmät maat ovat viimeisten 40 vuoden aikana edistyneet inhimillisessä kehityksessä niin paljon, että jos sama tahti jatkuisi toisetkin 40 vuotta, suurin osa maista saavuttaisi paremman tason kuin nykyiset indeksin kärkimaat.

Ympäristön rajat ovat kuitenkin tulossa kehitystä vastaan. Jo nyt ympäristö aiheuttaa valtavasti inhimillisen kehityksen ongelmia. Esimerkiksi puolet aliravitsemuksesta johtuu ympäristötekijöistä.

Raportin mukaan kestävä kehitys saavutetaan oikeudenmukaisimmin ja tehokkaimmin puuttumalla terveyteen, koulutukseen, tuloihin ja sukupuolten välisiin eroihin yhtä aikaa. Kirjoittajien mukaan samalla on tiedostettava energiantuotantoon ja ekosysteemien suojeluun liittyvät kysymykset.

Elintason nousun ei tarvitse perustua fossiilisten polttoaineiden käyttöön, sillä niiden kulutus ei aina muutenkaan korreloi muiden esimerkiksi elinajanodotteen tai koulutuksen kanssa, raportissa sanotaan.

Suomen sijoitus laskenut

Vuodesta 1990 lähtien ilmestynyt raportti listaa vuosittain maailman maat elinajanodotteen, elintason ja koulutuksen perusteella lasketun indeksin mukaan. Ykköseksi sijoittuu tänä vuonna Norja, viimeiseksi Kongon demokraattinen tasavalta. Suomen sijoitus on viime vuosina laskenut ja on nyt 22.

Raportin kirjoittajat kuitenkin huomauttavat, että vaikka inhimillinen kehitys on edistynyt, tulonjako on viime vuosina heikentynyt ja sukupuolten välisessä tasa-arvossa on edelleen kuilu.

He suosittelevatkin kansainvälisen valuutansiirtoveron tai laajemman rahoitustapahtumien verotuksen käyttöä ilmastonmuutosta ja äärimmäistä köyhyyttä vastaan käytävän taistelun kustantamiseksi. Vain 0,005 prosentin valuuttakaupan verotus voisi tuottaa noin 40 miljardia dollaria vuosittain, raportti arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia