Ympäristöjärjestöt: Euroopan paperiteollisuus kestävämmälle pohjalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristöjärjestöt: Euroopan paperiteollisuus kestävämmälle pohjalle

Laaja rintama ympäristöjärjestöjä julkaisi vision suuntaviivoista Euroopan paperiteollisuuden ohjaamiseksi kestävämmälle pohjalle. Vision on allekirjoittanut 48 järjestöä 21 maasta. Järjestöt vaativat paperinkulutuksen vähentämistä ja vastuuta teollisuuden puunhankintaan.

Laaja rintama ympäristöjärjestöjä julkaisi tällä viikolla vision suuntaviivoista Euroopan paperiteollisuuden ohjaamiseksi kestävämmälle pohjalle Frankfurtissa Paper World -messuilla. Visio on ensimmäinen järjestöjen koskaan tekemä yhteinen aloite paperiteollisuutta koskien. Vision on allekirjoittanut 48 järjestöä 21 maasta. Suomesta mukana ovat Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF.

Visio on osoitettu järjestöjen yhteiseksi kannaksi ja keskustelunavaukseksi niin teollisuudelle, suurille paperinostajille kuin julkiselle vallalle. Visiossa asetetaan myös konkreettisia kriteerejä vastuulliselle yritystoiminnalle ympäristön ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen osalta.

Järjestöt asettavat viisi tavoitetta kestävälle paperintuotannolle ja -kulutukselle: paperin kulutuksen vähentäminen, ensiökuidun käytön vähentäminen eli kierrätyskuidun osuuden lisääminen, sosiaalisen kestävyyden takaaminen, vastuullinen kuituraaka-aineen hankinta ja puhtaan tuotannon varmistaminen.

Kunkin tavoitteen toteutumiseksi listataan konkreettisia toimia. Paperiteollisuudelta visio edellyttää muun muassa puun laillisen alkuperän varmistamista, puunhankinnan lopettamista korkean suojeluarvon metsistä ja alkuperäiskansojen metsäalueisiin liittyvien oikeuksien kunnioittamista.

Kaikkia suomalaisia koskettaa paperinkulutuksen vähentäminen ja kierrätyskuidun osuuden lisääminen kulutuksesta. Kulutamme 200 kg paperia vuodessa henkeä kohti, mikä on nelinkertaisesti kaikkien maiden keskikulutukseen nähden. Vision mukaan eurooppalaisten tulisi vähentää kulutustaan puoleen nykyisestä pysyäkseen kestävissä rajoissa. Tämän tavoitteen toteutumiseen voi jokainen kansalainen vaikuttaa mm. kulutustottumuksillaan: esimerkiksi mainoksista voi kieltäytyä Ei mainoksia –tarroin ja pehmopaperituotteissa kannattaa suosia kierrätyspapereita. Myös yritykset voivat vähentää paperinkulutustaan säästeliäällä tulostamis- ja kopiointikäytännöillä ja sähköisillä arkistointijärjestelmillä.

Suomalaiselta paperiteollisuudelta visio edellyttää etenkin toimia puunhankinnan ekologisen ja sosiaalisen vastuun osalta. Kiitosta Suomen paperiteollisuus saa typpi- ja rikkipäästöjensä voimakkaasta leikkaamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia