Yli puolella YK-maista ei ole lakia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puolella YK-maista ei ole lakia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Maailmassa hakataan, tapetaan, ostetaan ja myydään miljoonia naisia joka vuosi. YK:n väestörahasto Unfpa muistuttaa, että 102 maata YK:n 192 jäsenestä ei edelleenkään ole säätänyt lakeja naisten suojelemiseksi.

Naisiin kohdistuva väkivalta ei usein pääse myöskään otsikoihin. Lehdet eivät ole kertoneet Venäjän perheväkivallasta, Intian seksiorjuudesta, Keski-Aasian naisten itsemurhista, väkivallan ja HI-viruksen suhteesta ja pakkoavioliitoista useissa maailman maissa, Unfpa listaa.

Järjestön mukaan aviomiehet ja poikaystävät tappavat Venäjällä 14 000 naista vuodessa. Intiassa alempien kastien naisia pakotetaan seksiorjuuteen perheisiin.

Hivin saa useammin nainen kuin mies. Naiset ovat biologisesti alttiimpia tartunnalle kuin miehet, mutta myös väkivalta vaikuttaa asiaan.

Sotiin liittyy usein raiskaaminen. Naisten sukuelimien silpominen aiheuttaa myös hivin tartuntavaaran. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kotonaan väkivaltaa kokevat naiset ovat kymmenen kertaa muita alttiimpia tartunnalle.

Unfpan saamien tietojen mukaan kasvava joukko naisia polttaa itsensä elävältä Pohjois-Irakissa, Iranissa, Pakistanissa, Uzbekistanissa ja Tadzhikistanissa paetakseen perheväkivaltaa ja huonoa kohtelua.

Unfpa mainitsee myös korvauksena solmitut avioliitot. Pakistanissa, Afganistanissa, Lähi-idässä ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa alaikäinen tyttö voidaan naittaa velan maksuna tai muuna hyvityksenä.

Ei tukea, ei tiedonkeruuta

"Elämä ilman väkivaltaa ja syrjintää on jokaisen ihmisen perusoikeus, mutta sitä rikotaan laajasti ja järjestelmällisesti", Unfpa:n johtaja Thoraya Ahmed Obaid sanoo.

Viime vuonna julkaistun raportin mukaan YK:n 192 jäsenmaasta 102:ssa ei ole lainsäädäntöä naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Avioliitossa tapahtuva raiskaus ei ole rikos 53 maassa.

Monilla mailla ei ole riittäviä tukijärjestelmiä väkivallasta kärsiville naisille, eivätkä maat järjestelmällisesti kerää luotettavaa tietoa tapauksista.

Obaid kehottaa kaikkia puutteellisen lainsäädännön maita ryhtymään toimiin mitä pikimmin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia