Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.

Etiopian lippuja

Etiopiassa on viime vuosina ollut levottomuuksia. Maa on kärsinyt myös kuivuudesta ja tulvista. Kuva: John Iglar / CC BY-SA 2.0.

Yli 820 000 ihmistä on paennut kodeistaan Etiopian eteläosissa sijaitsevilta Länsi-Gujin ja Gedeon alueilta. Taustalla ovat etnisten ryhmien väliset maakahakat. 

Väkivalta leimahti huhtikuussa ja paheni uudelleen kesäkuussa. Pakolaiset ovat ahtautuneet esimerkiksi kouluihin ja kirkkoihin. Myös paikalliset asukkaat ovat avanneet kotiensa ovet heille. Moni on saapunut ilman perustarpeita mukanaan.

”Humanitaarisen avun tarve on valtava. Aliravitsemustapausten määrän ja tautiepidemioiden pelätään kasvavan varsinkin sadekauden koittaessa”, sanoo Suomen Punaisen Ristin (SPR) kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi tiedotteessa.

SPR on myöntänyt katastrofirahastostaan 100 000 euroa avustustoimiin. Apu välitetään Etiopian Punaisen Ristin kautta. Väkivaltaisuuksia paenneita ihmisiä autetaan hankkimalla avustustarvikkeita, muun muassa huopia, pressuja, patjoja, vesikanistereita ja saippuaa. 

Avustusjärjestöt ovat vedonneet lisäavun saamiseksi alueelle.

”Tämä kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta, ja tämän laiminlyönnin seuraukset voivat olla vakavat. Jos humanitaarista apua ei lisätä nopeasti, aliravitsemus ja tautiepidemiat uhkaavat ihmisiä, etenkin, kun sadekausi alkaa”, arvioi kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Shirin Hanafieh viime viikolla.

YK on luvannut kriisin hoitoon lisävaroja hätäapuvaroistaan.

Etiopia on viime vuosina kärsinyt tulvista ja kuivuudesta. Noin 7,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Maassa on ollut myös sisäisiä levottomuuksia ja mielenosoituksia. Viime vuonna satoja tuhansia pakeni oromojen ja somalien välistä väkivaltaa. Helmikuussa pääministeri Hailemariam Desalegn erosi tehtävästään.

Uusi pääministeri Abiy Ahmed on kuitenkin luvannut uudistuksia, ja maa tekikin viime viikolla rauhan pitkäaikaisen kiistakumppaninsa Eritrean kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia