Yksityistetty vesi kiistakapulana Chilessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yksityistetty vesi kiistakapulana Chilessä

Kun vesioikeudet ovat yrityksillä, monet pienviljelijät joutuvat jättämään tilansa hakeakseen tienestiä muualta.

(IPS) -- "Miksi meidän pitää maksaa vedestä, jota ympäristömme tarjoaa yllin kyllin", ihmettelevät pienviljelijät Chilen eteläosissa. Maan pohjoisosissa yksityistettyä vettä ei enää riitä viljelijöille.

Talonpoikien mielestä veden pitäisi olla julkista omaisuutta, mutta Chilessä se yksityistettiin jo Augusto Pinochetin sotilasdiktatuurin aikana vuonna 1980.

Pitkässä ja kapeassa Chilessä on kosolti vettä, mutta se jakaantuu epätasaisesti. Pääkaupunki Santiagon eteläpuolella vettä riittää yli 10 000 kuutiota asukasta kohti, mutta pohjoisessa jäädään alle 800 kuutioon.

Vuoden 1980 perustuslaki julisti veden yksityisomaisuudeksi, ja vesilain mukaan valtio saa luovuttaa vesivarat yritysten käyttöön maksutta ja määräämättömäksi ajaksi.

Ainutlaatuinen ratkaisu

Pelisäännöt sanelee vapaa markkinatalous: vesioikeuksia voi vapaasti myydä, ostaa ja liisata ilman velvoitteita huolehtia esimerkiksi asukkaiden juomaveden tarpeista.

"Chile on yksityistänyt vesivarat ja vesihuollon ainoana maana maailmassa", sanoo Veden, maan ja ympäristön puolustusliikkeen pääsihteeri agronomi Rodrigo Mundaca.

Koska Chilen laki erottaa veden ja maan omistuksen toisistaan, maanomistajilta puuttuu vettä ja päinvastoin, Mundaca selittää.

Pinochetin aikaan vesioikeudet jaettiin kuluttaviin ja ei-kuluttaviin. Jälkimmäisiä hyödyntävät lähinnä vesivoimalat, ja niistä 81 prosenttia on ollut vuodesta 2009 italialais-espanjalaisella Enet-Endesa-yhtiöllä, hän jatkaa.

Vettä kuluttavista oikeuksista 73 prosenttia on maataloudella, 12 teollisuudella, 9 kaivosteollisuudella ja 6 prosenttia vesi- ja viemärilaitoksella.

Kuuma ympäristökysymys

"Pohjois-Chilen kylät taistelevat kaivosyhtiöiden kanssa vedestä, Keski-Chilessä vastassa on agribisnes ja etelässä vesivoimalat sekä metsäyhtiöt", Mundaca selittää.

"Vesi on tämän maan kuumin ympäristökysymys. Viljelijät ovat menettäneet sen takia maitaan ja esimerkiksi Petorcan kunnassa on nyt yli 3 000 naista, joiden miehet ovat joutuneet jättämään tilansa ja lähtemään työnhakuun muualle", hän jatkaa.

Chilen kuluttajajärjestön mukaan käyttöveden hinta on noussut yksityistämisen myötä huimasti. Se arvioi korotusten olleen vuoden 1998 jälkeen monin paikoin 100–200 prosenttia.

Chilen vesilakiin on pitkin matkaa tehty muutoksia, joiden tarkoituksena on ollut loiventaa sen eriarvoistavia ja ympäristövaikutuksia. Nytkin kongressin alahuone pohtii uudistuksia, jotka turvaisivat välttämättömän vedensaannin ja muuttaisivat ikuiset oikeudet määräaikaisiksi.

Muutokset eivät kuitenkaan vaikuta jo myönnettyihin, eivätkä varsinkaan kaivosteollisuuden vesioikeuksiin. Perustuslain kohtaan, joka määrittelee veden yksityiseksi, ei myöskään olla puuttumassa.

Tuontiveden varassa

(IPS) -- "Chilen vesihuolto heijastaa eturistiriitoja, kähmintää ja korruptiota", sanoo pienviljelijä Ricardo Sanhueza. Hän asuu Petorcan maakunnan samannimisessä kunnassa 220 kilometriä Santiagosta pohjoiseen. Alueen tilanne on kärjistetty esimerkki Chilen 35 vuotta sitten alkaneen vesivarojen yksityistämisen seurauksista.

"Vaikka meillä oli pahat kuivuuskaudet 1987 ja 1997, puhdasta juomavettä riitti aina", Sanhueza muistelee. Nyt Petorcan maakunnan 70 000 asukasta ovat säiliöautoilla kuskattavan veden varassa.

"Tämä ei johdu ilmastosta, vaan maan ja veden liikakäytöstä. Se tuhoaa pienimuotoisen maanviljelyn", hän jatkaa.

Myös valtiollinen ihmisoikeusinstituutti sanoo, ettei Petorcan vesipula johdu yksin kuivuudesta vaan yrityksistä, joihin kuuluu muun muassa kultakaivos. Vesioikeuksien myöntäminen yrityksille on kuivattanut joen, joka aiemmin virtasi vuolaana vuorilta mereen.

"Joki oli koko maakunnan selkäranka. Minun lapsuudessani elämä pyöri sen ympärillä: uimme ja leikimme vedessä päivät pitkät. Tyttäreni lapsuus on toisenlainen, sillä joesta on jäljellä vain kiviä ja pölyä", kertoo Petorcan kunnan psykologi Mónica Flores.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia