Uutiset

Yksin paenneet lapset juuttuvat Kreikkaan

Alaikäiset eivät aina ole turvassa pakolaiskeskuksissakaan.
Kun Kreikan ja Makedonian raja suljettiin maaliskuussa, tuhansittain turvapaikanhakijoita jäi jumiin Idomeniin Kreikan puolelle. (Kuva: Nikos Pilos / IPS)

(IPS) -- Kreikkaan jumittuneiden pakolaisten joukossa on tuhansia yksin tulleita lapsia, jotka joutuvat alttiiksi monille vaaroille.

Keski-Eurooppaan suuntautuvan Länsi-Balkanin reitin sulkeminen maaliskuussa aiheutti 57 000 pakolaisen juuttumisen Kreikkaan. Heistä yli 30 prosenttia on alaikäisiä, arvioi YK:n pakolaisvirasto UNHCR.

Eurooppaan on saapunut vuoden 2015 alun jälkeen kaikkiaan 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista valtaosa tuli Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Alaikäiset tulijat ovat joko menettäneet omaisensa tai lähetetty edellä, jotta perhe voisi seurata perässä.

Lapsia löytyy lisää

Yksin tulleiden lasten määrä nousi jyrkästi tämän vuoden ensimmäisinä kuukausina, kertoo Kiki Petrakou Kreikan valtiollisesta solidaarisuuskeskuksesta, jolle pakolaislapsista huolehtiminen kuuluu.

"Tammi-maaliskuussa meitä pyydettiin huolehtimaan 1 210 lapsesta, kun vastaavaan aikaan viime vuona luku oli 328", hän sanoo.

Toukokuun loppuun mennessä tapausten määrä oli noussut 1 875:een, jossa on mukana 107 tyttöä. "Määrä jatkaa kasvuaan, kun viranomaiset tunnistavat lisää alaikäisiä saapumisleireillä", Petrakou arvioi.

Vastaanottokeskuksiin oli kesäkuun alkuun mennessä lähetetty 1 269 lasta ja käsittelyä odotti 629. Joitakin lapsia on jouduttu sijoittamaan väliaikaisesti poliisiasemille, ja osa on kehnoissa oloissa Kreikan saarilla.

Seksiä ja väkivaltaa

Alaikäiset eivät aina ole turvassa pakolaiskeskuksissakaan, sanoo UNHCR:n tiedottaja Katerina Kitidi.

"Lapset altistuvat seksuaaliselle ja muulle väkivallalle. Sen estämiseksi tarvittaisiin hyvin valaistuja ja sukupuolieroteltuja pesu- ja makuutiloja sekä yksityisyyden suojaa naisille ja lapsille. Lisäksi leireillä pitäisi olla näihin asioihin perehtynyttä henkilökuntaa ja enemmän naispuolisia tulkkeja", Kitidi listaa.

Käytäntö on kuitenkin kaukana siitä. Saksalaisen Pro Asyl -järjestön tuore raportti Ateenaa ympäröivän Attikan alueen leireiltä paljastaa, etteivät viranomaiset valvo lasten tilannetta tai kerro näille, mitä heille tapahtuu.

"Huomattavan suurella osalla lapsista olisi raportin mukaan oikeus perheenyhdistämiseen tai uudelleensijoitukseen", Kitidi sanoo.

Ihmiskauppiaat vaanivat

Varsinkin saarille jääneet joutunevat kuitenkin odottamaan pitkään tapauksensa käsittelyä, sillä viranomaisilla on kiire yrittää selviytyä Euroopan unionin ja Turkin sopimuksen velvoitteista. Sen mukaan maaliskuun 20. päivän jälkeen Egeanmeren ylittäneet voidaan palauttaa turvalliseksi luokiteltuun Turkkiin.

Solidaarisuuskeskuksen Petrakoun mukaan Kreikan kapasiteetti ei nykyisellään riitä huolehtimaan yksin tulleista alaikäisistä, joita löytyy koko ajan lisää ja joihin kohdistuu monia uhkia.

Euroopan komission toukokuinen raportti kertoo, että rikolliset ihmiskauppaverkostot hyödyntävät pakolaiskriisiä ja käyvät heikoimpien, erityisesti naisten ja lasten, kimppuun.

Turvaverkko pettää

(IPS) -- Praksis-järjestö on majoittanut 28 lasta Ateenan keskustassa, kertoo järjestön sosiaalityöntekijä Kostantinos Kolovos. Hänen mukaansa moni pakolaislapsi ei ole perillä omista oikeuksistaan ja toiset ovat joutuneet ihmissalakuljettajien harhauttamiksi.

Osa lapsista putoaa kaikkien turvaverkkojen läpi. He välttelevät pakolaiskeskuksia tai karkaavat sieltä ja yrittävät selvitä omin neuvoin kadulla.

"Teemme työtä myös kadulla ja neuvomme lapsille, mistä he voivat saada ruokaa ja turvaa, jotta he eivät päätyisi tekemään ikäviä asioita ansaitakseen vaikka vain kymmenen euroa", Kolovos kertoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetnuorisopakolaisetsiirtolaisuus Kreikka Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittaja ja kyltti, jossa lukee Open the borders.

Kreikka pakottaa yhä laittomasti turvapaikanhakijoita takaisin Turkkiin – Väkivaltainen kohtelu voi täyttää jopa kidutuksen tunnusmerkit, sanovat ihmisoikeusasiantuntijat

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt uusia todisteita siitä, että Kreikka pakottaa siirtolaisia takaisin Turkkiin antamatta näille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Samoja käytäntöjä on löydetty myös muualta Euroopasta. Järjestöt peräänkuuluttavat EU:lta toimia, sillä pohjimmiltaan sen siirtolaispolitiikka on ongelman taustalla.
Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä