Uutiset

Yksin paenneet lapset juuttuvat Kreikkaan

Alaikäiset eivät aina ole turvassa pakolaiskeskuksissakaan.
Kun Kreikan ja Makedonian raja suljettiin maaliskuussa, tuhansittain turvapaikanhakijoita jäi jumiin Idomeniin Kreikan puolelle. (Kuva: Nikos Pilos / IPS)

(IPS) -- Kreikkaan jumittuneiden pakolaisten joukossa on tuhansia yksin tulleita lapsia, jotka joutuvat alttiiksi monille vaaroille.

Keski-Eurooppaan suuntautuvan Länsi-Balkanin reitin sulkeminen maaliskuussa aiheutti 57 000 pakolaisen juuttumisen Kreikkaan. Heistä yli 30 prosenttia on alaikäisiä, arvioi YK:n pakolaisvirasto UNHCR.

Eurooppaan on saapunut vuoden 2015 alun jälkeen kaikkiaan 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista valtaosa tuli Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Alaikäiset tulijat ovat joko menettäneet omaisensa tai lähetetty edellä, jotta perhe voisi seurata perässä.

Lapsia löytyy lisää

Yksin tulleiden lasten määrä nousi jyrkästi tämän vuoden ensimmäisinä kuukausina, kertoo Kiki Petrakou Kreikan valtiollisesta solidaarisuuskeskuksesta, jolle pakolaislapsista huolehtiminen kuuluu.

"Tammi-maaliskuussa meitä pyydettiin huolehtimaan 1 210 lapsesta, kun vastaavaan aikaan viime vuona luku oli 328", hän sanoo.

Toukokuun loppuun mennessä tapausten määrä oli noussut 1 875:een, jossa on mukana 107 tyttöä. "Määrä jatkaa kasvuaan, kun viranomaiset tunnistavat lisää alaikäisiä saapumisleireillä", Petrakou arvioi.

Vastaanottokeskuksiin oli kesäkuun alkuun mennessä lähetetty 1 269 lasta ja käsittelyä odotti 629. Joitakin lapsia on jouduttu sijoittamaan väliaikaisesti poliisiasemille, ja osa on kehnoissa oloissa Kreikan saarilla.

Seksiä ja väkivaltaa

Alaikäiset eivät aina ole turvassa pakolaiskeskuksissakaan, sanoo UNHCR:n tiedottaja Katerina Kitidi.

"Lapset altistuvat seksuaaliselle ja muulle väkivallalle. Sen estämiseksi tarvittaisiin hyvin valaistuja ja sukupuolieroteltuja pesu- ja makuutiloja sekä yksityisyyden suojaa naisille ja lapsille. Lisäksi leireillä pitäisi olla näihin asioihin perehtynyttä henkilökuntaa ja enemmän naispuolisia tulkkeja", Kitidi listaa.

Käytäntö on kuitenkin kaukana siitä. Saksalaisen Pro Asyl -järjestön tuore raportti Ateenaa ympäröivän Attikan alueen leireiltä paljastaa, etteivät viranomaiset valvo lasten tilannetta tai kerro näille, mitä heille tapahtuu.

"Huomattavan suurella osalla lapsista olisi raportin mukaan oikeus perheenyhdistämiseen tai uudelleensijoitukseen", Kitidi sanoo.

Ihmiskauppiaat vaanivat

Varsinkin saarille jääneet joutunevat kuitenkin odottamaan pitkään tapauksensa käsittelyä, sillä viranomaisilla on kiire yrittää selviytyä Euroopan unionin ja Turkin sopimuksen velvoitteista. Sen mukaan maaliskuun 20. päivän jälkeen Egeanmeren ylittäneet voidaan palauttaa turvalliseksi luokiteltuun Turkkiin.

Solidaarisuuskeskuksen Petrakoun mukaan Kreikan kapasiteetti ei nykyisellään riitä huolehtimaan yksin tulleista alaikäisistä, joita löytyy koko ajan lisää ja joihin kohdistuu monia uhkia.

Euroopan komission toukokuinen raportti kertoo, että rikolliset ihmiskauppaverkostot hyödyntävät pakolaiskriisiä ja käyvät heikoimpien, erityisesti naisten ja lasten, kimppuun.

Turvaverkko pettää

(IPS) -- Praksis-järjestö on majoittanut 28 lasta Ateenan keskustassa, kertoo järjestön sosiaalityöntekijä Kostantinos Kolovos. Hänen mukaansa moni pakolaislapsi ei ole perillä omista oikeuksistaan ja toiset ovat joutuneet ihmissalakuljettajien harhauttamiksi.

Osa lapsista putoaa kaikkien turvaverkkojen läpi. He välttelevät pakolaiskeskuksia tai karkaavat sieltä ja yrittävät selvitä omin neuvoin kadulla.

"Teemme työtä myös kadulla ja neuvomme lapsille, mistä he voivat saada ruokaa ja turvaa, jotta he eivät päätyisi tekemään ikäviä asioita ansaitakseen vaikka vain kymmenen euroa", Kolovos kertoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetnuorisopakolaisetsiirtolaisuus Kreikka Suomen IPS

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.