YK:n ruokajärjestöt varoittavat: Nälänhätä uhkaa Jemeniä, Etelä-Sudania ja Nigerian pohjoisosia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ruokajärjestöt varoittavat: Nälänhätä uhkaa Jemeniä, Etelä-Sudania ja Nigerian pohjoisosia

Yli 34 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on ruokahätätilassa, varoittavat FAO ja WFP. Noin 20 maassa akuutista nälästä kärsivien määrä uhkaa kasvaa lähikuukausina, ellei apua lisätä nopeasti.

Mies pöydän takana puolilähikuvassa.

WFP:tä johtaa tällä hetkellä yhdysvaltalainen David Beasley. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Akuutista nälästä kärsivien määrä nousee rajusti arviolta 20 maassa lähikuukausina, ellei apua lisätä nopeasti, varoittavat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) sekä Maailman ruokaohjelma (WFP).

Erityisiä huolenaiheita ovat Jemen, Etelä-Sudan ja Nigerian pohjoisosat, joissa suoranainen nälänhätä on lähellä. Listalla on lisäksi monia muita Afrikan maita sekä esimerkiksi Haiti, Afganistan, Syyria ja Libanon.

FAO ja WFP laskevat nälkäisiä viisiportaisella, niin sanotulla IPC-luokituksella. Sen mukaan kolmostasolla, eli ”kriisissä”, tai sitä pahemmassa tilanteessa on noin 174 miljoonaa ihmistä.

Erityinen huolenaihe ovat runsaat 34 miljoonaa nelostasolla ”hätätilassa” olevaa ihmistä. Se tarkoittaa, että ihmisillä on niin suuri ruokapula, että se ilmenee aliravitsemuksena ja kuolemina tai että suuri ruokavaje pystytään vielä estämään mutta vain hätätoimenpiteillä, kuten omaisuuden myynnillä.

Mikäli tilanne vielä pahenee, edessä on enää yksi askel katastrofiin tai suoranaiseen nälänhätään, jossa kotitaloudet kärsivät äärimmäisestä ruokapulasta ja aliravitsemus sekä kuolemat ovat ilmeisiä.

”Nälänhätä -- kolkuttelee miljoonien perheiden ovilla”, sanoo WFP:n johtaja David Beasley tiedotteessa.

Nälkäisten määrän lisääntymiseen on monia syitä: konfliktit, koronaviruspandemian kerrannaisvaikutukset, äärimmäiset sääilmiöt, kuten La Niña, aavikkokulkusirkkojen lisääntyminen Itä-Afrikassa ja Punaisellamerellä sekä avun toimitusvaikeudet.

Esimerkiksi Etelä-Sudanin Jonglein osavaltiossa ihmiset kamppailivat todennäköisesti nälänhätää vastaan jo viime syksynä. Nyt yhteensä yli seitsemän miljoonan eteläsudanilaisen pelätään putoavan vähintään kriisitilatasolle ja heistä yli 100 000:n katastrofitasolle. Ruuankulutuksessa on ”äärimmäisen suuria” aukkoja ja elinkeinot ovat heikentyneet. Tilanne jatkuu ja todennäköisesti pahenee väkivallan, korkeiden ruuan hintojen, sään ääri-ilmiöiden ja heikentyneen avunsaannin seurauksen, järjestöjen raportissa (pdf) kerrotaan.

FAO ja WFP varoittivat jo viime syksynä humanitaarisen tilanteen heikkenemisestä Burkina Fasossa, Pohjois-Nigeriassa, Jemenissä ja Etelä-Sudanissa. Burkina Fasossa tilanne on hieman parantunut mutta on yhä huolestuttava.

Järjestöt vetoavat väkivallan lopettamisen, avun toimittamisen sallimisen ja rahoituksen lisäämisen puolesta. Ruoka- ja ravitsemusavun lisäksi maissa tarvitaan kuivuutta sietäviä siemenlajikkeita, rokotuksia karjalle, käteisohjelmia sekä vesijärjestelmien korjausta.

Aiemmin tässä kuussa FAO ja WFP pyysivät kansainväliseltä yhteisöltä 5,5:tä miljardia dollaria voidakseen torjua nälänhädän.

”Monilla alueilla istutuskausi on juuri alkanut tai alkamassa. Meidän on taisteltava aikaa vastaan eikä jättää käyttämättä tätä mahdollisuutta suojella, vakauttaa ja jopa lisätä paikallista ruuantuotantoa”, muistuttaa FAO:n pääjohtaja Qu Dongyu tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia