YK:n ihmisoikeusneuvostoon oikeuksia polkevia maita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ihmisoikeusneuvostoon oikeuksia polkevia maita

Amnesty Internationalin mukaan neuvoston vaaleja ei käydä riittävän avoimesti.

YK:n ihmisoikeusneuvostoon valittiin tällä viikolla 18 uutta jäsentä. Yleiskokouksen suljetussa lippuäänestyksessä neuvoston kolmivuotiskaudelle tulivat valituksi muun muassa Norsunluurannikko, Etiopia, Arabiemiraatit ja Yhdysvallat.

Ihmisoikeuksjärjestö Amnesty International muistutti ennen vaaleja, että neuvostoon pitäisi valita vain sellaisia maita, jotka ovat sitoutuneita ihmisoikeuksiin. Yleiskokouksessa vahvistetuissa vaalien menettelyohjeissa sanotaan muun muassa, että neuvoston jäsenten tulisi vaalia korkeimpia standardeja ihmisoikeuksien suojelussa ja toimia täydessä yhteistyössä neuvoston kanssa. Amnestyn mukaan osa ehdolla olleista maista ei täytä kriteerejä.

"Jotkus ehdokkaat ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin, eivät ole ratifioineet keskeisiä ihmisoikeussopimuksia, eivätkä tee yhteistyötä YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden kanssa", sanoi Amnestyn edustaja Jose Luis Dias.

Järjestö korostaa, että alueellisten vaalien tulisi olla avoimet, ja hakijoita kustakin maasta tulisi olla enemmän kuin mitä on vapaita paikkoja. Esimerkiksi Afrikan, Aasian ja Itä-Euroopan ehdokkaita on ollut sama määrä kuin jaossa olevia paikkoja.

Ihmisoikeusneuvoston tehtävä on ihmisoikeuksien edistäminen ja suojelu kaikkialla maailmassa sekä ihmisoikeusrikkomuksiin puuttuminen. Tullakseen valituksi, maan on saatava YK:n yleiskokouksen jäsenten enemmistön tuki, eli vähintään 97 ääntä. Ihmisoikeusneuvostossa on 47 jäsentä. Paikat on jaettu alueellisiin ryhmiin, joille kullakin on määritelty tietty paikkamäärä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia