YK-raportti: Eritrean johto syyllistyy rikoksiin ihmisyyttä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-raportti: Eritrean johto syyllistyy rikoksiin ihmisyyttä vastaan

Tutkijoiden mukaan satunnaisen vierailijan maasta saama kuva on vääristynyt, sillä kidutus ja muu väkivalta tapahtuu suljettujen ovien sisäpuolella.

Eritrean viranomaiset syyllistyvät yhä vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, eikä maan ihmisoikeustilanne ole viimeisen vuoden aikana parantunut. Kansainvälisen yhteisön pitäisi hyödyntää kansainvälistä rikostuomioistuinta saadakseen tekijät vastuuseen, sanoo YK:n ihmisoikeusneuvoston alainen tutkintalautakunta tuoreessa raportissaan.

Eilen julkaistun raportin mukaan Eritrean viranomaiset korkeinta johtoa myöden ovat syyllistyneet viimeisen 25 vuoden aikana muun muassa kansalaistensa orjuuttamiseen, raiskauksiin, kidutukseen ja muihin rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Rikkomuksiin kuuluvat myös mielivaltaiset vangitsemiset, katoamiset ja murhat.

Rikokset ovat laajoja ja systemaattisia. Tutkintalautakunnan johtaja Mike Smith kertoo, että maassa ei ole itsenäistä oikeuslaitosta, parlamenttia tai muitakaan demokraattisia instituutioita, mikä on johtanut rankaisemattomiin ihmisoikeusrikkomuksista.

Satunnaisille vierailijoille Eritrean pääkaupunki Asmara vaikuttaa rauhanomaiselta. Raportin mukaan se on silmänlumetta.

"Rauhan ja normaaliuden julkisivu, jonka satunnainen vierailija näkee -- on ristiriidassa johdonmukaisten vakavien ihmisoikeusloukkausten kanssa. -- Lautakunnan dokumentoimat rikkomukset eivät tapahdu Asmaran kaduilla, vaan pidätyskeskusten seinien sisäpuolella ja sotilaskoulutusleireillä", raportissa kerrotaan.

Raportti perustuu 833 eritrealaisen todistuksiin. Haastattelut tehtiin 13 maassa; Eritreaan tutkijoilla ei ollut pääsyä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Eritrean presidentin neuvonantaja on jo kritisoinut raporttia puolueelliseksi ja valheellisiin todisteisiin perustuvaksi.

Eritrea itsenäistyi Etiopiasta vuonna 1993. Maan ihmisoikeustilanne tunnettiin jo ennakolta surkeaksi.  Erityisen paljon huomiota on herättänyt kansalaispalvelus, joka on käytännössä määräämättömän mittainen. Viime vuonna 47 000 eritrealaista haki turvapaikkaa Euroopasta, yleisimpänä syynä juuri kansalaispalvelus.

Eritrea on lupaillut kansalaispalveluksen lyhentämistä, mutta konkreettista edistystä ei ole tapahtunut. Brittilehti The Guardian kertoi aiemmin tällä viikolla, että EU suunnittelee yhteistyötä Eritrean kanssa pakolaisten tulon hillitsemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia