Uutiset Ruokaturva

YK: Nälkä voidaan poistaa tämän sukupolven aikana

Nälkäisten määrä on laskenut alle 800 miljoonaan väestönkasvusta huolimatta.
(Kuva: Rik Lomas / cc 2.0)

Nälkä voidaan poistaa maailmasta vielä tämän sukupolven aikana, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousohjelma FAO. Järjestön tuoreen ruokaturvakatsauksen mukaan maailman nälkäisten määrä on laskenut 795 miljoonaan.

Vähennystä on 216 miljoonaa verrattuna vuosiin 1990–1992. Kun otetaan huomioon, että maailman väestö on samaan aikaan kasvanut 1,9 miljardilla, pudotus on vieläkin merkittävämpi, järjestö toteaa.

YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluu nälkäisten osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Kehittyvät maat alueena ovat jääneet tavoitteesta hieman, mutta FAOn tarkkailemista 129 maasta 72 on onnistunut, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä kehittyvillä alueilla keskimäärin 12,9 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta eli määritelmän mukaan ei saa riittävästi ruokaa elääkseen tervettä ja aktiivista elämää. Neljännesvuosisata sitten osuus oli 23,3.

"Se, että vuosituhattavoite on melkein saavutettu, osoittaa, että voimme poistaa nälän vitsauksen elinaikanamme", sanoo YK:n FAOn johtaja José Graziano da Silva järjestön tiedotteessa.

Edistystä on raportin mukaan tapahtunut etenkin suuressa osassa Aasiaa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä osassa Afrikkaa. Avaintekijöinä ovat olleet inklusiivinen talouskasvu, investoinnit maatalouteen, sosiaaliturva sekä poliittinen vakaus.

Taistelua sen sijaan ovat hidastaneet globaali talouskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, luonnonkatastrofit ja levottomuudet. Afrikan maista 24 kärsii ruokakriisistä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 1990, raportissa huomautetaan. Pitkittyneiden kriisien maissa nälkää on kolme kertaa enemmän kuin muualla.

Suurin nälkäisten osuus on raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa lähes neljännes väestöstä ei saa riittävästi ruokaa. Tällä hetkellä huonosti menee etenkin Etelä-Sudanissa, jossa 40 prosenttia väestöstä kärsii arvioiden mukaan akuutista nälästä lähikuukausina. Maailman ruokaohjelma WFP varoitti eilen, että konflikti, ruuan korkea hinta sekä paheneva talouskriisi ovat ajamassa maan sen nelivuotisen historian pahimpaan ruokakriisiin.

Ruokaturva MDGsruokaYK Etelä-Sudan Maailman ruokaohjelma

Lue myös

Maissia ja papukasvi lablabia pellolla Zimbabwessa.

YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan

Zimbabwe oli aikanaan eteläisen Afrikan ruuan tuottaja, mutta nyt talousvaikeudet, kuivuus ja luonnonkatastrofit ovat ajaneet sen pahaan ruokakriisiin. Maissivarastot saattavat loppua jo lokakuussa.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä