YK: Nälkä voidaan poistaa tämän sukupolven aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Nälkä voidaan poistaa tämän sukupolven aikana

Nälkäisten määrä on laskenut alle 800 miljoonaan väestönkasvusta huolimatta.

Nälkä voidaan poistaa maailmasta vielä tämän sukupolven aikana, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousohjelma FAO. Järjestön tuoreen ruokaturvakatsauksen mukaan maailman nälkäisten määrä on laskenut 795 miljoonaan.

Vähennystä on 216 miljoonaa verrattuna vuosiin 1990–1992. Kun otetaan huomioon, että maailman väestö on samaan aikaan kasvanut 1,9 miljardilla, pudotus on vieläkin merkittävämpi, järjestö toteaa.

YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluu nälkäisten osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Kehittyvät maat alueena ovat jääneet tavoitteesta hieman, mutta FAOn tarkkailemista 129 maasta 72 on onnistunut, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä kehittyvillä alueilla keskimäärin 12,9 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta eli määritelmän mukaan ei saa riittävästi ruokaa elääkseen tervettä ja aktiivista elämää. Neljännesvuosisata sitten osuus oli 23,3.

"Se, että vuosituhattavoite on melkein saavutettu, osoittaa, että voimme poistaa nälän vitsauksen elinaikanamme", sanoo YK:n FAOn johtaja José Graziano da Silva järjestön tiedotteessa.

Edistystä on raportin mukaan tapahtunut etenkin suuressa osassa Aasiaa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä osassa Afrikkaa. Avaintekijöinä ovat olleet inklusiivinen talouskasvu, investoinnit maatalouteen, sosiaaliturva sekä poliittinen vakaus.

Taistelua sen sijaan ovat hidastaneet globaali talouskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, luonnonkatastrofit ja levottomuudet. Afrikan maista 24 kärsii ruokakriisistä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 1990, raportissa huomautetaan. Pitkittyneiden kriisien maissa nälkää on kolme kertaa enemmän kuin muualla.

Suurin nälkäisten osuus on raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa lähes neljännes väestöstä ei saa riittävästi ruokaa. Tällä hetkellä huonosti menee etenkin Etelä-Sudanissa, jossa 40 prosenttia väestöstä kärsii arvioiden mukaan akuutista nälästä lähikuukausina. Maailman ruokaohjelma WFP varoitti eilen, että konflikti, ruuan korkea hinta sekä paheneva talouskriisi ovat ajamassa maan sen nelivuotisen historian pahimpaan ruokakriisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia