Uutiset Ruokaturva

YK: Nälkä voidaan poistaa tämän sukupolven aikana

Nälkäisten määrä on laskenut alle 800 miljoonaan väestönkasvusta huolimatta.
(Kuva: Rik Lomas / cc 2.0)

Nälkä voidaan poistaa maailmasta vielä tämän sukupolven aikana, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousohjelma FAO. Järjestön tuoreen ruokaturvakatsauksen mukaan maailman nälkäisten määrä on laskenut 795 miljoonaan.

Vähennystä on 216 miljoonaa verrattuna vuosiin 1990–1992. Kun otetaan huomioon, että maailman väestö on samaan aikaan kasvanut 1,9 miljardilla, pudotus on vieläkin merkittävämpi, järjestö toteaa.

YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluu nälkäisten osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Kehittyvät maat alueena ovat jääneet tavoitteesta hieman, mutta FAOn tarkkailemista 129 maasta 72 on onnistunut, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä kehittyvillä alueilla keskimäärin 12,9 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta eli määritelmän mukaan ei saa riittävästi ruokaa elääkseen tervettä ja aktiivista elämää. Neljännesvuosisata sitten osuus oli 23,3.

"Se, että vuosituhattavoite on melkein saavutettu, osoittaa, että voimme poistaa nälän vitsauksen elinaikanamme", sanoo YK:n FAOn johtaja José Graziano da Silva järjestön tiedotteessa.

Edistystä on raportin mukaan tapahtunut etenkin suuressa osassa Aasiaa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä osassa Afrikkaa. Avaintekijöinä ovat olleet inklusiivinen talouskasvu, investoinnit maatalouteen, sosiaaliturva sekä poliittinen vakaus.

Taistelua sen sijaan ovat hidastaneet globaali talouskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, luonnonkatastrofit ja levottomuudet. Afrikan maista 24 kärsii ruokakriisistä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 1990, raportissa huomautetaan. Pitkittyneiden kriisien maissa nälkää on kolme kertaa enemmän kuin muualla.

Suurin nälkäisten osuus on raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa lähes neljännes väestöstä ei saa riittävästi ruokaa. Tällä hetkellä huonosti menee etenkin Etelä-Sudanissa, jossa 40 prosenttia väestöstä kärsii arvioiden mukaan akuutista nälästä lähikuukausina. Maailman ruokaohjelma WFP varoitti eilen, että konflikti, ruuan korkea hinta sekä paheneva talouskriisi ovat ajamassa maan sen nelivuotisen historian pahimpaan ruokakriisiin.

Ruokaturva MDGsruokaYK Etelä-Sudan Maailman ruokaohjelma

Lue myös

Hymyileviä naisia edessään kuivattuja papuja lautasilla Sambian maaseudulla

Ruokapolitiikan asiatuntijat: EU voisi vähentää siirtolaisuutta ruokaturvaa parantamalla

EU voisi tehdä paljonkin maailman ruokaturvan eteen ja hillitä samalla muuttoliikkeitä, sanoo kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Tuotannon kasvattamisen sijaan olisi keskityttävä kestävään viljelyyn, lopetettava ylijäämäruuan dumppaus ja laitettava kausityöläisten oikeudet kuntoon.
Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.