YK: Lisää ehkäisyä kehitysmaihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Lisää ehkäisyä kehitysmaihin

Jos kehitysmaiden asukkaat saisivat perhesuunnittelupalveluita, säästyisi noin kolmen miljoonan vauvan henki, sanoo YK:n väestörahasto UNFPA.

Kunnolliset perhesuunnittelupalvelut säästäisivät kehitysmaissa vuosittain yli 11 miljardia dollaria, käy ilmi YK:n väestörahaston UNFPA:n tuoreesta vuosiraportista.

The State of World Population 2012 -raportin mukaan maailmassa on yhä noin 222 miljoonaa naista, jotka eivät saa perhesuunnittelupalveluita. Taustalla ovat köyhyys ja epätasa-arvo: perhesuunnittelupalveluita käyttävät eniten rikkaat ja koulutetut. Mikäli palvelut taattaisiin edes 120 miljoonalle uudelle ihmiselle, säästyisi noin kolmen miljoonan vauvan henki.

Raportti painottaa, että perhesuunnittelu on ihmisoikeus, mutta siitä voi seurata myös muita hyötyjä. Esimerkiksi Aasian suurten talouksien viimeaikaisesta kasvusta kolmannes selittyy väestösuhteiden muutoksella.

Maailman maat tunnustivat perhesuunnittelun tärkeyden jo vuonna 1994 Kairon väestökonferenssissa. Siitä huolimatta avunantajat rahoittavat sitä nihkeästi. Vuosittain tarvitaan reilut neljä miljardia dollaria lisää, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia