YK lähettää tutkijatiimin selvittämään Kongon julmuuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK lähettää tutkijatiimin selvittämään Kongon julmuuksia

Yli 3 300 ihmisen – mukana vauvoja – epäillään kuolleen Kongon Kasain alueen väkivaltaisuuksissa viime kuukausina. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu nimittää riippumattoman tutkijatiimin selvittämään tapauksia.

Rauhanturvaajat arvioimassa Kongon Kasain turvallisuustilannetta helmikuussa 2017.

Kongon Kasain alueen väkivaltaisuudet leimahtivat elokuussa. YK:n rauhanturvaoperaatio Monuscon sotilaat arvioivat tilannetta Tshiabassa helmikuussa. Kuva: Bilaminou Alao / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

YK aikoo nimittää kansainvälisen tutkijatiimin selvittämään Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevan Kasain alueen viime kuukausien väkivaltaisuuksia. YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi asiasta päätöslauselman yksimielisesti viime perjantaina.

”Tuemme täysin kansainvälistä tutkintaa askeleena kohti hyökkääjien tunnistamista ja heidän oikeuteen saattamistaan. -- Uhrit – tapetut, silvotut, väkivaltaa kohdanneet ja kodeistaan pakotetut – ansaitsevat oikeutta”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein, joka on vaatinut tutkintaa jo aiemmin. Hänet valtuutettiin nyt nimittämään puolueeton tutkijatiimi.

Väkivalta Kongon Kasain alueella alkoi viime elokuussa, kun armeija tappoi alueen perinteisen päällikön ja päällikkönsä mukaan nimetyt Kamuina Nsapu -sissit ryhtyivät kostotoimiin.

Maaliskuussa kaksi YK:n asiantuntijaa murhattiin heidän yritettyään tutkia tapauksia, ja huhtikuussa Kongosta löytyi 42 joukkohautaa. Kesäkuussa ilmestyneen katolisen kirkon raportin mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 3 300 ihmistä lokakuusta lähtien. Kamuina Nsapu -sissien lisäksi niihin ovat syyllistyneet YK:n tietojen mukaan myös armeija sekä sitä tukevat Bana Mura -taistelijat.

Väkivaltaisuuksissa on tuhottu kokonaisia kyliä. Uhrien joukossa on ollut jopa vain muutaman kuukauden ikäisiä lapsia, joita on silvottu.

Yhteensä väkivaltaa on paennut yli 1,3 miljoonaa ihmistä maan sisällä ja 30 000 naapurimaa Angolaan.

Riippumattoman tutkijatiimin on määrä antaa raporttinsa aiheesta noin vuoden kuluttua. Kongon hallitus on luvannut tehdä yhteistyötä tutkijoiden kanssa.

Kongossa on koettu aiemminkin laajoja sisällissotia, joissa on kuollut miljoonia ihmisiä. Maa on erityisen epävakaa juuri nyt, sillä presidentti Joseph Kabila on kieltäytynyt jättämästä virkaansa ja järjestämästä uusia vaaleja. Kasai on tunnettu opposition alueena, ja murhattu päällikkö oli vaatinut alueen jättämistä paikallisten valtaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lisää uusi kommentti