Uutiset Kongon konflikti

YK lähettää tutkijatiimin selvittämään Kongon julmuuksia

Yli 3 300 ihmisen – mukana vauvoja – epäillään kuolleen Kongon Kasain alueen väkivaltaisuuksissa viime kuukausina. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu nimittää riippumattoman tutkijatiimin selvittämään tapauksia.
Rauhanturvaajat arvioimassa Kongon Kasain turvallisuustilannetta helmikuussa 2017.
Kongon Kasain alueen väkivaltaisuudet leimahtivat elokuussa. YK:n rauhanturvaoperaatio Monuscon sotilaat arvioivat tilannetta Tshiabassa helmikuussa. (Kuva: Bilaminou Alao / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0)

YK aikoo nimittää kansainvälisen tutkijatiimin selvittämään Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevan Kasain alueen viime kuukausien väkivaltaisuuksia. YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi asiasta päätöslauselman yksimielisesti viime perjantaina.

”Tuemme täysin kansainvälistä tutkintaa askeleena kohti hyökkääjien tunnistamista ja heidän oikeuteen saattamistaan. -- Uhrit – tapetut, silvotut, väkivaltaa kohdanneet ja kodeistaan pakotetut – ansaitsevat oikeutta”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein, joka on vaatinut tutkintaa jo aiemmin. Hänet valtuutettiin nyt nimittämään puolueeton tutkijatiimi.

Väkivalta Kongon Kasain alueella alkoi viime elokuussa, kun armeija tappoi alueen perinteisen päällikön ja päällikkönsä mukaan nimetyt Kamuina Nsapu -sissit ryhtyivät kostotoimiin.

Maaliskuussa kaksi YK:n asiantuntijaa murhattiin heidän yritettyään tutkia tapauksia, ja huhtikuussa Kongosta löytyi 42 joukkohautaa. Kesäkuussa ilmestyneen katolisen kirkon raportin mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 3 300 ihmistä lokakuusta lähtien. Kamuina Nsapu -sissien lisäksi niihin ovat syyllistyneet YK:n tietojen mukaan myös armeija sekä sitä tukevat Bana Mura -taistelijat.

Väkivaltaisuuksissa on tuhottu kokonaisia kyliä. Uhrien joukossa on ollut jopa vain muutaman kuukauden ikäisiä lapsia, joita on silvottu.

Yhteensä väkivaltaa on paennut yli 1,3 miljoonaa ihmistä maan sisällä ja 30 000 naapurimaa Angolaan.

Riippumattoman tutkijatiimin on määrä antaa raporttinsa aiheesta noin vuoden kuluttua. Kongon hallitus on luvannut tehdä yhteistyötä tutkijoiden kanssa.

Kongossa on koettu aiemminkin laajoja sisällissotia, joissa on kuollut miljoonia ihmisiä. Maa on erityisen epävakaa juuri nyt, sillä presidentti Joseph Kabila on kieltäytynyt jättämästä virkaansa ja järjestämästä uusia vaaleja. Kasai on tunnettu opposition alueena, ja murhattu päällikkö oli vaatinut alueen jättämistä paikallisten valtaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kongon konflikti ihmisoikeudetsota ja rauhakonflikti Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan