Uutiset Kongon konflikti

YK lähettää tutkijatiimin selvittämään Kongon julmuuksia

Yli 3 300 ihmisen – mukana vauvoja – epäillään kuolleen Kongon Kasain alueen väkivaltaisuuksissa viime kuukausina. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu nimittää riippumattoman tutkijatiimin selvittämään tapauksia.
Rauhanturvaajat arvioimassa Kongon Kasain turvallisuustilannetta helmikuussa 2017.
Kongon Kasain alueen väkivaltaisuudet leimahtivat elokuussa. YK:n rauhanturvaoperaatio Monuscon sotilaat arvioivat tilannetta Tshiabassa helmikuussa. (Kuva: Bilaminou Alao / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0)

YK aikoo nimittää kansainvälisen tutkijatiimin selvittämään Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevan Kasain alueen viime kuukausien väkivaltaisuuksia. YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi asiasta päätöslauselman yksimielisesti viime perjantaina.

”Tuemme täysin kansainvälistä tutkintaa askeleena kohti hyökkääjien tunnistamista ja heidän oikeuteen saattamistaan. -- Uhrit – tapetut, silvotut, väkivaltaa kohdanneet ja kodeistaan pakotetut – ansaitsevat oikeutta”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein, joka on vaatinut tutkintaa jo aiemmin. Hänet valtuutettiin nyt nimittämään puolueeton tutkijatiimi.

Väkivalta Kongon Kasain alueella alkoi viime elokuussa, kun armeija tappoi alueen perinteisen päällikön ja päällikkönsä mukaan nimetyt Kamuina Nsapu -sissit ryhtyivät kostotoimiin.

Maaliskuussa kaksi YK:n asiantuntijaa murhattiin heidän yritettyään tutkia tapauksia, ja huhtikuussa Kongosta löytyi 42 joukkohautaa. Kesäkuussa ilmestyneen katolisen kirkon raportin mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 3 300 ihmistä lokakuusta lähtien. Kamuina Nsapu -sissien lisäksi niihin ovat syyllistyneet YK:n tietojen mukaan myös armeija sekä sitä tukevat Bana Mura -taistelijat.

Väkivaltaisuuksissa on tuhottu kokonaisia kyliä. Uhrien joukossa on ollut jopa vain muutaman kuukauden ikäisiä lapsia, joita on silvottu.

Yhteensä väkivaltaa on paennut yli 1,3 miljoonaa ihmistä maan sisällä ja 30 000 naapurimaa Angolaan.

Riippumattoman tutkijatiimin on määrä antaa raporttinsa aiheesta noin vuoden kuluttua. Kongon hallitus on luvannut tehdä yhteistyötä tutkijoiden kanssa.

Kongossa on koettu aiemminkin laajoja sisällissotia, joissa on kuollut miljoonia ihmisiä. Maa on erityisen epävakaa juuri nyt, sillä presidentti Joseph Kabila on kieltäytynyt jättämästä virkaansa ja järjestämästä uusia vaaleja. Kasai on tunnettu opposition alueena, ja murhattu päällikkö oli vaatinut alueen jättämistä paikallisten valtaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kongon konflikti ihmisoikeudetsota ja rauhakonflikti Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Sotilaita ja siviileitä pellolla.

Yli 200 000 ihmistä on paennut väkivaltaa Kongon koillisosissa – Koronavirus vaikeuttaa pakolaisten tilannetta entisestään

Armeijan ja etnisten ryhmien väliset taistelut Iturin maakunnassa ovat ajaneet ihmisiä pakosalle Kongossa. Koronaviruksen vuoksi elinkeinomahdollisuudet ovat entistäkin rajallisemmat, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö.
Rauhannobelisti Denis Mukwege lähikuvassa

Rauhannobelisti Denis Mukwege on hoitanut yli 20 vuoden ajan Kongon konfliktissa raiskattuja naisia – Hänellä on viesti myös suomalaisille kuluttajille

Viime vuonna Nobelin voittanut tohtori Denis Mukwege vieraili Suomessa, koska hän haluaa kiinnittää kansainvälisen yhteisön huomion Kongon unohdetun konfliktin ratkaisemiseen. Hän kiittelee Metoo-liikettä, joka on saanut naiset kaikkialla kertomaan kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Kongossakin avoimuuden lisääntymisestä on jo merkkejä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.