YK: Jemenin joukot syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Jemenin joukot syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin

Jemenissä vierailleen YK-tiimin mukaan muun muassa loukkautuneita on estetty pääsemästä lääkäriin.

Jemenin turvallisuusjoukkojen tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista on tehtävä kansainvälinen, riippumaton tutkimus, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR vaatii.

Kesä-heinäkuussa maassa vierailleen OHCHR:n arviointitiimin mukaan maan hallituksen joukot ovat muun muassa tappaneet, kiduttaneet ja pahoinpidelleet siviileitä sekä suorittaneet mielivaltaisia pidätyksiä. Satoja ihmisiä on kuollut ja tuhansia loukkaantunut sen jälkeen, kun protestien tukahduttaminen alkoi.

Hallituksen joukot ovat monissa tapauksissa estäneet loukkaantuneiden pääsyn sairaalaan tai käännyttäneet lääkärit ja ambulanssit pois. Kansaa on myös rangaistu kollektiivisesti, kun sähkön, polttoaineiden ja veden saantia on rajoitettu.

OHCHR on huolissaan myös lapsista, joihin on kohdistettu samaa äärimmäistä väkivaltaa kuin aikuisiinkin. Heitä on myös rekrytoitu turvallisuusjoukkoihin.

Amnesty Internationalin mukaan asetoimitukset Jemenin hallitukselle jatkuvat edelleen, vaikka todisteet niiden väärinkäytöstä ovat selviä. Järjestö vaatii kansainvälistä yhteisöä lopettamaan asekaupat Jemenin hallituksen kanssa välittömästi.

Pohjois-Afrikan ja muiden Lähi-idän maiden tavoin Jemenissä on ollut levotonta koko vuoden. Kansa on vaatinut protesteissa demokratiaa, korruption lopettamista ja muita poliittisia uudistuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia