YK-asiantuntija vaatii CIA-tietojen julkistamista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-asiantuntija vaatii CIA-tietojen julkistamista

Kansainvälinen yhteisö on ei ole ottanut täyttä vastuuta terrorismin kitkemisen nimissä tehdyistä ihmisoikeusloukkauksista, sanotaan uudessa raportissa.

Ben Emmerson. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo Geneva / cc 2.0)

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian on julkaistava CIA:n pidätys- ja kuulusteluohjelmaan liittyvät salaiset raportit, vaatii YK:n erityisraportoija, terrorismiin ja ihmisoikeuksiin erikoistunut Ben Emmerson.

Emmerson sanoo tuoreessa raportissaan, että kansainvälinen yhteisö ei ole ottanut täyttä vastuuta rikkomuksista, joita tapahtui CIA:n ohjelmassa.

"Salaisiin pidätyksiin ja muihin laittomin toimiin osallistuneet sekä heidän esimiehensä on asetettava syytteeseen ja syyllisille on annettava asianmukaiset tuomiot", Emmerson sanoo.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lla oli presidentti George W. Bushin hallinnon aikana terrorismin vastaiseen sotaan liittyvä salainen pidätys- ja kuulusteluohjelma, jossa kuulusteltavia myös kidutettiin.

Ohjelmaan liittyy myös muita maailman maita, joiden on epäilty sallineen ilmatilansa käyttö luovutuslentoihin sekä jopa salaisten pidätyskeskusten perustaminen maaperälleen. Myös Suomessa on käynyt epäilyttäviä lentokoneita.

Toistaiseksi ainoa maa, joka on nostanut viranomaisia vastaan syytteitä CIA:n ohjelmasta, on Italia.

Raportissa vaaditaan Liettuaa, Marokkoa, Puolaa, Romaniaa ja Thaimaata tutkimaan syytteet pidätyskeskuksista maaperällään. Myös muita ohjelmaan yhteyksissä olevia maita vaaditaan arvioimaan tähänastiset tutkimuksensa. Raportin mukaan 49 muussa maassa on sallittu lentokentän tai ilmatilan käyttö luovutuslentoihin.

Emmersonin raportti ei velvoita maita toimiin, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan se lisää paineita presidentti Barack Obaman hallintoa kohtaan lopettaa rankaisemattomuus.

Lisää uusi kommentti