Yhdysvalloissa suunnitellaan vankilareformia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvalloissa suunnitellaan vankilareformia

Joka neljäs maailman vangista on yhdysvaltalaisessa vankilassa, vaikka amerikkalaisia on vain viisi prosenttia maailman väestöstä.

Yhdysvaltoihin kaavaillaan oikeusministeri Eric Holderin aloitteesta vankilareformia, joka parantaisi merkittävästi vankien asemaa ja lieventäisi huumausaineista tuomittujen pikkurikollisten tuomioita.

"Vaikka katamme vain viisi prosenttia maailman väestöstä, vankiloissamme on lähes neljännes maailman vangeista", muistutti Holder puheessaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on tyytyväinen suunnitelmaan, sillä se on jo pitkään kampanjoinut lievempien tuomioiden ja armahdusten puolesta.

Yhdysvaltojen vangitun väestön määrä on kasvanut yli viisinkertaiseksi 1970-luvulla alkaneen huumeiden vastaisen sodan jälkeen. 

Uudistus pienentäisi merkittävästi lievistä huumausainerikosista langetettavia vankilatuomioita. Tähän asti jopa pienen määrän hallussapidosta tai myymisestä on saattanut saada kymmenien vuosien tuomiot, erityisesti mikäli rikosrekisterissä on ollut aiempia merkintöjä.

Armahduksen saisivat vakavasti sairaat vangit, joilla ei ole enää paljoakaan elinaikaa jäljellä sekä yli 65-vuotiaat, jotka ovat istuneet tuomiostaan 75 prosenttia tai puolet, mikäli heillä on vanhuudesta johtuvia sairauksia. Myös vangin perheestä huolehtivan omaisen kuolemantapauksessa, vanki vapautettaisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia