Yhdysvalloilta toivotaan huumepolitiikan muutosta Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvalloilta toivotaan huumepolitiikan muutosta Afganistanissa

USA:n kampanja Afganistanin vilkkaan heroiinikaupan kitkemiseksi voi viedä presidentti Hamid Karzain hallitukselta kansanjoukkojen tuen, kehitys- ja ihmisoikeusjärjestöt varoittavat. Unikkopeltojen äkkinäinen hävittäminen saattaa myös heikentää talebanien vallan kukistuttua alkanutta kehitystä, sanotaan järjestöjen kirjeessä USA:n uudelle ulkoministerille Condoleezza Ricelle.

Yhdysvaltain kampanja Afganistanin vilkkaan heroiinikaupan kitkemiseksi voi viedä laajojen kansanjoukkojen tuen presidentti Hamid Karzain hallitukselta, kehitysapu- ja ihmisoikeusjärjestöt varoittavat.

Unikkopeltojen äkkinäinen hävittäminen saattaa kääntää miljoonat afgaanit vastustamaan hallitusta, joka yrittää vakiinnuttaa asemaansa ja talebanien vallan kukistuttua 2001 alkanutta kehitystä, sanotaan Yhdysvaltain uudelle ulkoministerille Condoleezza Ricelle osoitetussa järjestöjen kirjeessä.

Sen lukuisien allekirjoittajien joukossa ovat Care, Oxfam International ja Women's Edge Coalition.

Järjestöt muistuttavat, että unikonviljely on nyt levinnyt kaikkiin Afganistanin 34 maakuntaan. YK:n tietojen mukaan Afganistanista on tullut maailman johtava oopiumin tuottaja, jonka hallussa on 87 prosenttia maailman oopiumin ja sen heroiinijohdannaisten markkinoista.

Talonpojat voivat ansaita unikoilla kymmenkertaisesti muihin viljelykasveihin verrattuna, joten niistä saatavasta oopiumista on tullut maan tärkein vientituote. Kaupan arvo vastaa 40:tä prosenttia koko maan taloudesta.

Yhdysvaltain kansallisen huumevalvontaviraston (ONDCP) mukaan Afganistanin unikkopellot laajenivat 240 prosenttia ja oopiumin tuotanto kasvoi 73 prosenttia vuodesta 2003 viime vuoteen. Afganistanissa olevia yhdysvaltalaisia ja kansainvälisiä joukkoja painostetaan nyt taistelemaan huumeita vastaan turvallisuuden ylläpitämisen ja sissien torjunnan ohella. Maassa on 20 000 amerikkalaista sotilasta ja 7 000 kansainvälisten Isaf-joukkojen jäsentä.

Presidentti George W. Bushin hallitus on myöntänyt Afganistanin huumeiden vastaiseen kampanjaan tälle vuodelle 600 miljoonaa euroa, josta leijonanosa on tarkoitettu viljelmien hävittämiseen.

Järjestöt vaativat suunnitelman korjaamista, koska varsinkin unikkojen tuhoaminen ilmaruiskutuksilla veisi miljoonilta pienviljelijöiltä elannon tarjoamatta mitään tilalle.

Pelko myrkkyruiskutuksista on jo nostanut oopiumin hintaa, mikä hyödyttää ensi sijassa välittäjiä. Nämä suunnittelevat nyt viljelmien siirtämistä entistä syrjäisemmille seuduille.

Jos unikkopellot tuhotaan ilman, että viljelijöille tarjotaan vaihtoehtoisia keinoja maksaa velkojaan, heille ei jää muuta neuvoa kuin kiinnittää maansa - todennäköisesti juuri huumevälittäjille.

Lisäksi lapsia, ja varsinkin tyttöjä, uhkaa lähtö orjuuden kaltaiseen pakkotyöhön tai prostituoiduksi, kirje muistuttaa.

"Tehokkaan huumeiden vastaisen strategian täytyy edistää Afganistanin olojen vakauttamista ja auttaa viranomaisia rakentamaan laillista valtiota ja taloutta", Caren toimintaa Afganistanissa johtava Paul Barker sanoo.

Myös Karzai on torjunut ajatuksen ilmaruiskutuksista, mikä saa järjestöiltä kiitosta. Marraskuussa kaksi tunnistamatonta lentokonetta myrkytti unikkoviljelmiä Afganistanin eteläosissa, ja maan hallitus esitti vastalauseensa Yhdysvaltain ja Britannian lähetystöille. Ne kuitenkin kiistivät osallisuutensa.

Avustusjärjestöt ja Afganistanin hallitus myöntävät, että huumekauppa muodostaa erittäin vakavan uhkan maan tulevaisuudelle. Eräiden tarkkailijoiden mukaan huumetalous ja sen ruokkima korruptio ovat niin syvään juurtuneita, että pian voidaan puhua "narkovaltiosta".

Järjestöjen mukaan ongelmaa tulisi lähestyä vähemmän kivulloisella tavalla eli käydä väliportaan, suurkauppiaiden ja näiden suojelijoiden kimppuun pienviljelijöiden sijasta. Talonpojille olisi ohjattava nykyistä enemmän lainoja ja tukea vaihtoehtoisten elinkeinojen etsintään.

Lainvalvojien pitäisi etsiä huumelaboratorioita, pidättää isot kauppiaat - vaikka nämä osoittautuisivat Yhdysvaltain aiemmin tukemiksi sotapäälliköiksi - ja erottaa näitä suojelevat poliitikot, kirje kehottaa.

Afganistanin hallitusta yllytetään toimimaan uuden perustuslain mukaisesti ja julkistamaan korkeiden viranhaltijoiden sekä näiden perheenjäsenten ja myös sotilasjohdon varallisuus.

"Ne, joilla on selittämättömiä varoja, pitäisi erottaa", järjestöt vaativat.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia