Yhdysvallat panee kapuloita asekauppasopimuksen rattaisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat panee kapuloita asekauppasopimuksen rattaisiin

Presidentti Obama haluaa panna kansallisen turvallisuuden ihmisoikeuskysymysten edelle, syyttää Amnesty.

Yhdysvallat on alkanut jarruttaa parhaillaan käynnissä olevia YK:n asekauppasopimusneuvotteluja. Maan delegaatio on ilmaissut haluavansa pakotien, joka sallisi kansallisen turvallisuuden menevän ihmisoikeuskysymysten edelle, kun tehdään päätöksiä mahdollisista asekaupoista, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo.

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin sanonut, että sopimuksen standardit olisivat samanlaisia kuin Yhdysvallat jo itse on ottanut käyttöön – aseiden vastaanottajat eivät saa syyllistyä ihmisoikeusrikkomuksiin.

Uuden lausuntonsa mukaan Yhdysvallat kuitenkin haluaa nyt sopimuksen, jonka mukaan ihmisoikeusasiat vain "otetaan huomioon" ennen kuin vientipäätös tehdään, kirjoittaa järjestön Yhdysvaltain toiminnanjohtaja Suzanne Nossel blogissaan.

"Pakotie asekauppasopimuksessa olisi signaali maille, että ne voivat jatkaa samaa, mitä ovat tehneet tähänkin asti. Siviilikuolemien määrä Syyriassa on vakava muistutus siitä, miksi ihmisoikeuksien huomioonottaminen asekauppasopimuksessa on tärkeää", Nossel sanoo.

Amnesty International toivoo nyt presidentti Barack Obaman osoittavan todellista johtajuutta, sillä Yhdysvallat maailman suurimpana aseviejänä sekä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä on vaikutusvaltainen asekauppaneuvotteluissa.

"Nyt, kun asekauppaneuvottelut ovat edenneet kriittiseen vaiheeseen olisi presidentti Obaman aika näyttää, että Yhdysvaltojen hallitus ottaa ihmisoikeuksien suojelemisen vakavasti", Nossel sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia