Yhä useampi afrikkalainen kasvattaa kalaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhä useampi afrikkalainen kasvattaa kalaa

Kalankasvatus on lisännyt arvokasta valkuaista afrikkalaisten parannuksia kaipaavaan ruokavalioon.

(IPS) -- Takapihalle kaivettu monttu, vanha uima-allas tai kontti toimii yhä useammin kalankasvattamona Afrikan maissa. Moni vaurastuu uuden elinkeinon tai harrastuksen avulla, ja samalla naapuruston ruokavalio monipuolistuu.

"Kalankasvatus on ollut harrastukseni yli vuosikymmenen ajan, ja olen tienannut sillä omaisuuden", kertoo Hillary Thompson, 62. Hän asuu Milton Parkin omakotialueella Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa.

Maatalousministeriön mukaan noin 22 000 zimbabwelaista on mukana kalankasvatuksessa. Heitä tukee vuonna 2008 perustettu säätiö, joka haluaa parantaa kansan ravitsemusta ja elinkeinon ympäristöystävällisyyttä.

Ei vaadi alkupääomaa

Malawissa kalankasvatus työllistää jo arviolta 30 000 henkeä ja tuottaa 70 prosenttia 14-miljoonaisen väestön saamasta proteiinista, arvioi YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO.

"Kuka tahansa voi ryhtyä kalankasvattajaksi, koska se ei vaadi suurta alkupääomaa. Kala on halpaa, joten se menee helposti kaupaksi", vakuuttaa Lewis Banda Malawin Blantyresta.

"Tulin kaupunkiin kahdeksan vuotta siten täysin rahattomana, mutta nyt voin ylpeillä omalla kodilla", hän sanoo.

FAOn mukaan kalatalous tuo välitöntä tuloa noin kymmenelle miljoonalle afrikkalaiselle, joista puolet on naisia.

Kontti toi koulurahat

Ugandassa kalatalous muodostaa 2,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kalankasvatus työllistää noin 135 000 henkeä ja sen ympärille syntyneen teollisuuden ja kaupan palveluksessa on 700 000 lisää.

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa toimivan Business Place -yrityshautomon johtaja Alan Fleming keksi viime vuonna käyttää tavarakontteja kalankasvattamoina.

"Se mahdollisti kalankasvatuksen monille kaltaisilleni vähävaraisille. Flemingin idean ansiosta kaikki lapseni käyvät nyt koulua", kiittelee Kapkaupungin köyhällä Philippin alueella asuva Mpho Ntabiseni.

Etelä-Afrikan hallitus tuki rannikkoseutujen kalankasvatusta viime vuonna noin seitsemällä miljoonalla eurolla. Ala työllistää 71 000 henkeä.

Lisää valkuaista

Asiantuntijoiden mukaan kalankasvatus on lisännyt arvokasta valkuaista afrikkalaisten ruokavalioon, jonka ravitsevuudessa on monin paikoin paljon parantamista. Muun muassa Britannian kehitysapuvirasto on tukenut kalankasvatushankkeita Afrikan maissa viime vuosina.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ruokapulaa potee nyt 24 valtiota, mikä on kaksinkertainen määrä vuoteen 1990 verrattuna. Pahin tilanne on Itä- ja Keski-Afrikassa, joissa jopa 30 prosenttia asukkaista kärsii aliravitsemuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia